Poslanci chtějí rozdělit antimonopolní úřad. Veřejné zakázky by měla kontrolovat nová instituce

Skupina poslanců připravila návrh zákona, který by mohl způsobit zánik Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v nynější podobě. Část jeho agendy by převzal nový Úřad pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek, poslanci považují za zásadní i to, že by měl poskytnout metodickou podporu obcím při zadávání zakázek. Zákon má dozor nad veřejnými zakázkami přehodnotit, předseda ÚOHS Petr Mlsna však již avizoval, že má proti navrhovaným změnám výhrady.

Návrh na reformu dozoru nad veřejnými zakázkami a zřízení samostatného úřadu, který by na jejich zadávání dohlížel, má pod sebou podpisy poslanců z šesti politických stran – vládních ANO a ČSSD i opozičních Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Představit ho však přišli pouze zástupci opozičních stran. Ti netají, že je k přípravě zákona dovedly poměry na antimonopolním úřadu. Ty jsou podle Vojtěcha Pikala (Piráti) „dlouhodobě neuspokojivé“.

„ÚOHS je stěžejním úřadem k tomu, aby v republice fungovaly férové zakázky a aby zde nerostly monopoly. Takto ten úřad v poslední době nefungoval,“ doplnil Jan Farský (STAN).

Od samostatného úřadu dohlížejícího na veřejné zakázky si předkladatelé zákona slibují nejenom lepší a transparentnější přístup k zakázkám, kterými se bude zabývat, ale také lepší spolupráci s obcemi. Těm podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) chybí kvalitní metodická podpora, což napomáhá tomu, že jsou v zakázkách chyby. „Je to to, co hodně brzdí investice,“ míní Jurečka.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna však již po svém jmenování řekl, že s rozdělením současné agendy svého úřadu pod dvě instituce nesouhlasí. Antimonopolnímu úřadu by po vzniku úřadu dohlížejícího na veřejné zakázky zbyl pouze dohled na soutěž firem.

„Není to ideální návrh, hlavně do doby, kdy nás čeká krize,“ řekl Mlsna. Podotkl, že o myšlence jednal se zástupci protikorupčních organizací, které s ní přišly. Předseda ÚOHS sám chystá změny ve fungování své instituce, které by měly částečně vyhovět i poslancům, kteří se podepsali pod aktuální návrh zákona. Vadí jim velká moc předsedy antimonopolního úřadu, který jmenuje i odvolává a také úkoluje své tři místopředsedy, i nastavení přezkumu rozhodnutí úřadu.

Podle poslaneckého návrhu má v čele nového úřadu stát předseda jmenovaný vládou na základě výběrového řízení a dva místopředsedové jmenovaní vládou na návrh předsedy. Úřad má mít také radu, jejíchž dvanáct členů by jmenoval předseda se souhlasem Senátu. Podle Františka Navrkala (Piráti) by potom konečné rozhodnutí nebylo jen na předsedovi, vydávaly by je tříčlenné senáty, na které by předsedova rada dohlížela.

Za předpokladu celkového počtu 147 zaměstnanců by roční výdaje na chod nového úřadu neměly překročit 136,6 milionu korun, stojí v návrhu.