Senát schválí menší růst slevy na poplatníka a kompenzace obcím, očekává Nytra. TOP 09 hrozí rebelií

Události, komentáře: Daňový balíček (zdroj: ČT24)

Senát podle předsedy nejpočetnějšího klubu horní komory Zdeňka Nytry (ODS) kráčí ke schválení změn ve vládním daňovém balíčku v duchu dohody senátorů s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Především by se měla snížit poslanci schválená sleva na poplatníka. Nytrův klub, který zastřešuje ODS a TOP 09, ale bude při hlasování zřejmě rozpolcen. Podle poslance TOP 09 Miroslava Kalouska nebudou senátoři této strany hlasovat pro dohodnuté změny, pokud zároveň neprojdou úsporná opatření. Poslanec vládního ANO Jan Řehounek varoval před tím, že by nakonec neprošla sněmovní ani upravená senátní verze daňového balíčku, to by podle něj znamenalo rozpočtové provizorium. Zákonodárci debatovali o daňovém balíčku v Událostech, komentářích.

Daňový balíček odešel z Poslanecké sněmovny v podobě, se kterou nebyl spokojen prakticky nikdo. Na jedné straně uspěl návrh na zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, na druhé straně prošlo i výrazné zvýšení slevy na poplatníka.

Senát bude o balíčku jednat ve čtvrtek. Předseda nejsilnějšího senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra se domnívá, že schválí pozměňovací návrhy na zrušení zdanění prodeje akcií nad 20 milionů korun, kompenzaci výpadků příjmů krajům a obcím a snížení růstu základní slevy na poplatníka na tři tisíce korun. Takový výsledek ostatně vzešel i ze středečního jednání senátního hospodářského výboru.

Nytra: Cílem byl kompromis

Zcela zamítnout daňový balíček by Nytra nepovažoval za prozíravé. „Je velice jednoduché, dá se říci alibistické, říct, že návrh zákona zamítneme. Tím ho vrátíme do Poslanecké sněmovny a dnes je jistota, že Poslanecká sněmovna by to zamítnutí přehlasovala. Máme poslaneckou verzi a shodujeme se, že poslanecká verze je nejhorší,“ uvedl.

Zdůraznil, že varianta s ponecháním daňových sazeb, jak jsou, a snížením slevy na poplatníka odpovídá dohodě s premiérem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Naším základním cílem bylo najít nejen kompromis v Senátu, ale také kompromis s Poslaneckou sněmovnou,“ řekl Nytra.

Podle člena sněmovního rozpočtového výboru Jana Řehounka (ANO) je „usnesení, jaké přijal hospodářský výbor Senátu, pro hnutí ANO přijatelné“.

TOP 09 mluví o rozpočtové nezodpovědnosti

Zdeněk Nytra by ve svém klubu, který zastřešuje více politických stran, mohl čelit rebelii. TOP 09 se nelíbí, že ruku v ruce se zrušením superhrubé mzdy jde rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti, které podle poslance této strany Miroslava Kalouska způsobí „strukturální zhoršení bilance každoročně o sto miliard korun“, aniž by se něco měnilo na výdajové stránce.

„To si nemůžeme dovolit, to je zákon o rozpočtové neodpovědnosti, nikoli zákon o rozpočtové odpovědnosti. Když to tam zůstane, my pro to nemůžeme zvednout ruku. Pan senátor Czernin přednesl návrh, aby to bylo vypuštěno. Jestli to zůstane, nemůžeme pro to zvednout ruku,“ řekl Kalousek.

Zároveň bude TOP 09 navrhovat opatření, která mají podle partaje uspořit desítky miliard. „Pak je jasná vůle šetřit a můžeme přemýšlet o podpoře senátního návrhu,“ dodal Kalousek.

Dvouleté omezení není potřeba, zní z ANO

Jan Řehounek si nemyslí, že je nutné do zákona zakotvit omezení platnosti nynější úpravy na dva roky, které požaduje prezident Miloš Zeman (a pohrozil vetem, pokud v daňovém balíčku nebude). Podle Řehounka je zásadní, že dvouletou platnost hlavě státu slíbil předseda vlády.

„Přepokládám, že za rok vyhrajeme volby a bude to na závazku pana premiéra a paní ministryně financí, kteří řekli, že to opravdu bude na dva roky. (… ) Za dva roky – já jsem optimista – bude ekonomika v daleko lepší kondici, než je teď,“ uvedl.

Zároveň varoval před tím, aby nakonec nedošlo na zamítnutí sněmovní i senátní verze daňového balíčku. Domnívá se, že by to mohlo vést k rozpočtovému provizoriu zkraje příštího roku. Miroslav Kalousek k tomu ale nevidí důvod, naopak. „Nebude-li balíček schválen, rozpočet bude blíže pravdě,“ míní. Připomněl, že návrh rozpočtu, který je nyní v Poslanecké sněmovně, s daňovým balíčkem vůbec nepočítá.