Prezidentova kritika BIS je nepochopením toho, co má kontrarozvědka dělat, říká člen kontrolní komise Benda

Marek Benda v Interview ČT24: „Z toho, co víme, říkáme, služba pracuje tak, jak má.“ (zdroj: ČT24)

Úkolem kontrarozvědky je poukazovat na pokusy cizích mocností zasahovat do dění v České republice. Prezident republiky se proto nemůže divit, že právě to Bezpečnostní informační služba (BIS) dělá, řekl v Interview ČT24 člen sněmovní komise pro kontrolu BIS Marek Benda (ODS). Boj prezidenta s tajnou službou považuje pro Česko za škodlivý. Za problém pokládá i to, že vláda dosud nenominovala členy komise pro bližší dohled na činnost tajných služeb.

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě kritizuje Bezpečnostní informační službu včetně jejího ředitele Michala Koudelky. Koudelku opakovaně odmítl povýšit na generála, jak mu navrhovala vláda, veřejně se negativně vyjádřil i o ostatních pracovnících BIS.

Podle Marka Bendy, který ve sněmovně předsedá ústavně právnímu výboru a je členem stálé komise pro kontrolu BIS, tento souboj prezidenta s kontrarozvědkou státu škodí. „Je nesmírně důležité, jestli má služba důvěru partnerů v zahraničí a jestli dostává dostatek informací. Každé takové zpochybnění vede k tomu, že partneři se na nás dívají se zdviženým obočím.“

Komise se ve středu sešla, aby se zabývala novým prezidentovým úkolem pro tajnou službu. Oč jde, poslanci neprozradili, počátkem týdne ale Český rozhlas uvedl, že hlava státu od tajné služby žádá seznam ruských zpravodajských důstojníků v Česku i Čechů, kteří s nimi spolupracují, chce také vědět, jak spolupracují a jaké informace jim předávají, a žádá také informace o operacích ruských tajných služeb, které ohrožují zájmy Česka.

„Pokud by byl úkol takto formulován, myslím si, že je za čarou. A myslím, že vůbec není dobře, že se do veřejného prostoru dostává,“ zdůraznil Marek Benda. Předat prezidentovi jakákoli konkrétní jména je podle něj vyloučeno. „Žádný ředitel žádné tajné služby na světě nedá ani svému nejbližšímu nadřízenému veliteli seznamy svých agentů. (… ) Ani seznamy těch druhých agentů nedá. Tak to ve službách nechodí, tam dáváte informace o opatřeních, která se dělají, kdo případně ohrožuje ústavní činitele, jednotlivé resorty. Ale nedáváte seznamy,“ řekl poslanec, který v kontrolní komisi zasedá již druhé volební období.

Domnívá se, že výhrady, které má Miloš Zeman vůči činnosti BIS, pramení z toho, že nepochopil, co je vlastně jejím posláním. „Její základní úkoly jsou kontrarozvědné. To znamená, pracovat proti cizím mocnostem, které se snaží ovlivňovat život v ČR. Věty, které občas zaznívaly od pana prezidenta, že se nevěnuje ekonomice, ale věnuje se boji s rusko-čínskými vlivy, jsou podle mě nepochopením toho, co je Bezpečnostní informační služba,“ ozřejmil Marek Benda.

Sněmovní komise se zabývala také materiálem o Michalu Koudelkovi, který nechal prezident připravit, mělo podle něj jít o vysvětlení, proč nechce šéfa BIS povýšit. Miloš Zeman prohlásil, že z něho vyplývá, že Koudelka není dobrým manažerem. Marek Benda s tím však nesouhlasí.

„Nemohu říkat, co ta složka obsahuje. (…) Že nedělá dílčí pochybení, nemůžete říct nikdy o nikom. Ale z toho, co se píše ve složce, nám nic nepřipadá, že by bylo závažné pochybení, které by zpochybňovalo manažerské schopnosti ředitele,“ přiblížil.

Benda však připustil, že možnosti poslanecké stálé kontrolní komise jsou omezené. Podrobněji by mohla na činnost tajných služeb dohlížet jiná komise, která by nebyla složená z poslanců, ti by jejích pět členů pouze zvolili. Členy však musí navrhnout vláda, což se za dva roky účinnosti zákona, který novou komisi definoval, nestalo. „My jsme nikoho zvolit nemohli, protože nám nebyl nikdo navržen,“ podotkl poslanec.