Podle Fialy čtvrtkem skončí diskriminace malých prodejců. Kubek tvrdí, že rozvolnění je předčasné

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru. Čtvrtkem podle předsedy občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti museli mít do nynějška zavřeno. I podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o příjatelný kompromis. Současný stav naopak kritizuje Česká komora fitness.

„Jsem rád, že se posouváme, že se vracíme k normálnímu životu,“ uvedl Fiala v debatě s ministrem vnitra a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Řekl také, že je rád, že na přechodu do třetího stupně byla ve vládě shoda.

Podle předsedy ODS vláda dosud nereagovala na usnesení sněmovny z 19. listopadu, aby kabinet udělal něco s povinným uzavřením malých obchodů a provozoven. „Snad čtvrtkem skončí diskriminace drobných prodejců, malých prodejen,“ doufá Fiala. Řada živnostníků, prodejen či restaurací už je podle něj na dně. „Takže je to světlo na konci tunelu,“ uvedl k rozhodnutí vlády.

Za šikanu malých podnikatelů považoval nařízení i senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který rovněž oceňuje jejich uvolnění. Kritizoval ale chaotickou komunikaci vlády, kterou považuje za velmi nepříjemnou pro podnikatele. Chybí mu prý také adekvátní kompenzace pro podnikatele.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje rozvolnění protiepidemických opatření od čtvrtka za vyvážený kompromis. V pořadu Partie řekl, že původně byl pro otevření obchodů a služeb až od pondělka za týden. Ke změně názoru ho přesvědčil argument, že lidé by měli před Vánoci málo času na nákupy, a mohly by se tvořit fronty. 

„Toto je rozumný kompromis, který umožní absolvovat ještě jeden nákupní víkend před Vánocemi. Věřím, že lidé své nákupy nějak rozfázují, rozvrhnou, a že budou dodržovat všechna opatření,“ dodal Hamáček.

Podle poslance Daniela Pawlase (KSČM) se komunikace vlády směrem k veřejnosti od jara zlepšila. Je zároveň rád, že vláda nerozvolňuje příliš rychle, a čtvrtek rovněž považuje za rozumný kompromis. 

Za předčasné považuje zmírnění protiepidemických opatření prezident České lékařské komory Milan Kubek, který varuje, že epidemie stále není v Česku pod kontrolou. „Pokud to rozvolnění uspěcháme, tak nám hrozí, že se epidemie znovu rozjede, a o to delší čas potom budeme zase všichni v karanténě,“ řekl. 

Vláda podle něj měla v první řadě narovnat podmínky pro malé obchody, s dalším rozvolňováním prý měla počkat. „Stále máme v nemocnicích dvanáctkrát tolik pacientů s covidem, než jsme měli na jaře, když byla situace nejhorší. To znamená, že situace rozhodně není normální,“ dodal.

Otevření v čase adventu může řadu obchodů zachránit, říká Prouza

S rozhodnutím kabinetu souhlasí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „My jsme samozřejmě doufali, že se vláda bude řídit systémem PES, jak původně navrhovala. Na druhou stranu pořád lepší otevřít ve čtvrtek před druhým adventním víkendem, než třeba čekat až do dalšího pondělka,“ řekl k rozvolňování.

Otevření v čase adventu podle něj totiž obchodníkům velmi pomůže. „Zejména pro zavřené malé obchody je to již rozhodování mezi životem a smrtí,“ komentoval situaci obchodníků. Pokud by nemohli otevřít ani na druhý adventní víkend, řada z nich by podle něj neměla šanci doprodat své zásoby a umazat část svých ztrát. Z tohoto pohledu je proto za rozhodnutí vlády vděčný.

Pomoct by mohl rovněž znovuobnovený nedělní prodej, díky kterému by mohlo ubýt front před obchody.

Hospodářská komora chce změnit systém podpory firem

Také Hospodářská komora oceňuje, že vláda představila jasný plán uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Zároveň navrhuje změnit systém podpory pro podnikatele podle německého vzoru, kdy se podpora vyplácí podle tržeb. Podnikatelé jsou také připraveni zahájit testování zaměstnanců pomocí antigenních testů. Ty by měly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

„Předpokládali jsme, že vláda od pondělka umožní podnikatelům a jejich zaměstnancům alespoň částečně fungovat tak, jak stanovila v pravidlech protiepidemického systému ve třetím stupni. Kompromis vítáme, nicméně komunikace případného rozvolnění v posledních dnech, kdy se začaly hledat způsoby, jak v pondělí nerozvolnit, zpochybnily samotný protiepidemický systém,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. 

Asociace malých a středních podniků: Stát by měl proplácet testy a finančně pomoct i s propuštěnými zaměstnanci

Generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová se domnívá, že pro gastronomický segment je lepší, že k rozvolnění dojde až ve čtvrtek. Provozovatelé tak budou mít více času na přípravu, stihnou se předzásobit a případně i nasmlouvat směny a nahradit zaměstnance, které byli nuceni propustit.

Podnikatelé ale podle ní ani po rozvolnění zdaleka nemají vyhráno. Stát by prý měl podnikatelům proplácet testy na covid-19, které jsou pro ně další finanční zátěží. Asociace zároveň chystá návrh pro ministerstvo práce a sociálních věcí, podle kterého by stát převzal i část nákladů za propuštěné zaměstnance, kterým musí podnikatelé podle zákoníku práce po propuštění proplatit dodatečných pět platů.

Svobodová také upozornila, že mnoho podnikatelů nebude schopno nadále splácet úvěry. Může to podle ní být až třetina.

Cvičení v rouškách může odradit klienty tělocvičen

Rozvolnění částečně vítá prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. Jako problém ale prý vnímá povinnost nosit při cvičení roušku. To podle ní totiž odradí většinu zákazníků.

Podle průzkumu, který komora provedla, roušku jako problém vnímají všichni klienti fitness center. Velká část to navíc prý vnímá jako něco, co je od návratu do tělocvičen odradí. „Takže pokud vláda umožnila otevření vnitřních sportovišť pro širokou veřejnost a současně dala povinnost nosit roušky, tak je to fakticky, jako kdyby nás nechali zavřené,“ řekla Havrdová.

Fitness centra prý ale i tak většinově otevřou, jelikož jsou ve velmi zoufalé situaci. Kompenzace prý za současné situace nejsou dostatečné.

Kabinet na mimořádném jednání schválil s platností od čtvrtka změnu stupně rizika v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého na třetí. To bude mimo jiné znamenat, že se budou moci otevřít i dosud zavřené obchody s jinými než základními potřebami nebo s výjimkou.

Bude dál platit omezení plochy na zákazníka, ovšem nezavede se pravidlo, že by zkoušené oděvy či obuv musely být 24 hodin v izolaci. Konat se budou moci i venkovní trhy. Stravovací zařízení se budou moci otevřít na polovinu kapacity. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé.