Berbr zůstává ve vazbě, soud odmítl jeho stížnost

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr obviněný z korupce bude i nadále stíhán ve vazbě. Tam ho poslal v říjnu Obvodní soud pro Prahu 6. Berbr proti rozhodnutí podal stížnost, kterou podle informací ČTK ve čtvrtek zamítl odvolací pražský městský soud. Funkcionář je jedním z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy.

„O stížnosti jsme rozhodli v neveřejném zasedání,“ řekla mluvčí městského soudu Markéta Puci. Protože Berbr verdikt zatím nemá doručen, nemohla se vyjádřit k jeho výsledku.

Berbr měl podle dřívějších informací serveru SeznamZprávy.cz pozitivní test na koronavirus. Kvůli tomu ho převezli z Prahy do vazební nemocnice v Brně.

Soud podle zjištění ČTK zamítl také stížnost sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze.

Obvodní soud poslal dříve do vazby také rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého ligového hráče Michala Káníka. Grimm byl z vazby propuštěn na konci října, protože začal vypovídat. Káník zůstává ve vazbě, protože vzal stížnost proti vazebnímu stíhání zpět. Ostatní obvinění zůstávají na svobodě.

Říjnový zátah

Kauzu údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií se podvádělo hlavně při utkáních Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Cílem údajně byly zisky ze sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Šestašedesátiletý Berbr už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.