Restaurace budou muset kvůli koronaviru od čtvrtka zavírat už ve 22 hodin, omezí se i sportovní akce

Události: Další opatření, které Prymula plánuje (zdroj: ČT24)

Restaurace a bary budou muset kvůli šíření koronaviru zavírat už ve 22 hodin od čtvrtka. Informaci serveru iDNES.cz potvrdil v Interview ČT24 ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zatím musely mít hospody zavřeno až od půlnoci do šesti hodin. Ve čtvrtek stát také omezí i venkovní sportovní akce pro diváky, na nich bude nově moci být dle Prymuly maximálně dva tisíce sedících lidí. Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu.

„Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra (ve středu),“ řekl serveru k dalšímu omezení provozu restaurací Prymula. Dřívější zavírací dobu kritizují provozovatelé restaurací i Hospodářská komora České republiky.

Sportovní akce jen do dvou tisíc diváků

Stát podle nového ministra zdravotnictví od čtvrtka omezí i sportovní akce pro diváky. Počet diváků na akcích by se měl od čtvrtka omezit na dva tisíce sedících lidí, řekl v České televizi.

V televizi Nova posléze upřesnil, že limit dva tisíce diváků bude platit pro venkovní akce. „Uvnitř to bude tisícovka,“ doplnil.

Prymula uvedl, že Česko je v této oblasti benevolentnější než okolní země. I chystaný omezený počet diváků na sportovních akcích bude podle něho poměrně vysoký. „Jsme někde na hodnotě dva tisíce sedících. Lidé se po stadionu rozprostřou tak, že riziko nákazy bude malé,“ uvedl ministr.

Po předchozím zmírnění opatření ministerstva zdravotnictví mohlo od počátku září na fotbalové zápasy v Česku přijít více diváků než dosavadních přibližně pět tisíc. Příznivci mohli zaplnit přes polovinu kapacity stadionu, například do Edenu s kapacitou 20 tisíc míst tak mohlo dorazit až 10 500 fanoušků.

Prymula dodal, že chce vyhlásit nová opatření jen na dva týdny. „Pokud dojde k oploštění té křivky, budou zrušena,“ řekl.

Chystané omezování hromadných akcí v zájmu zpomalení šíření koronaviru představitele sportu znepokojovalo. Některé fotbalové kluby kvůli očekávaným opatřením pozastavily prodej vstupenek na nejbližší ligové zápasy.

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička aktuální situaci probírá s vládními představiteli včetně nového šéfa resortu zdravotnictví i hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. „Jsem s nimi v dlouhodobém kontaktu, co se týká vyjednávání parametrů pro sport v současných omezeních a opatřeních. Snažíme se vyjednat pro sport co nejlepší podmínky,“ uvedl.

Národní sportovní agentura minulý týden vydala manuál, jak by se sportovní soutěže v době pandemie covidu-19 mohly bezpečně konat. Jejich případné rušení považuje za velmi nebezpečné.

„Česká republika by v prvé řadě mohla přijít o celou generaci mladých sportovců, kteří by se mohli sportu přestat zcela věnovat – odklon k jiným formám zábavy (včetně např. e-sportu) byl u mladé generace patrný už před vypuknutím pandemie koronaviru a nekonání soutěží by tento trend podle názoru Národní sportovní agentury významným způsobem znásobilo. Aktivní sportovní činnost přitom podporuje odolnost proti infekčním nemocem obecně,“ uvedla agentura.