V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

Události: V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť (zdroj: ČT24)

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.

Třiašedesátiletého Kmetě přivedla k pražskému městskému soudu vězeňská eskorta. Odpykává si totiž trest za tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. V kauze DPP ho státní zástupce Adam Borgula viní ze zpronevěry, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a také z praní špinavých peněz, které údajně dál přes Cokeville putovaly k obžalovanému lobbistovi a Kmeťovu obchodnímu partnerovi Ivo Rittigovi.

„V tomto řízení jsem dosud nevypovídal, protože jsem neměl potřebu vyjadřovat se k tvrzením pana doktora Borguly. Neshledal jsem v tom nic, co by mě mohlo reálně poškodit,“ zahájil Kmeť své vystoupení. Ke změně postoje ho přiměl odvolací senát, který v červnu zrušil původní zprošťující rozsudek a vyslovil názor, že Kmeť i předseda představenstva Neographu Jan Janků páchali trestnou činnost. Oběma hrozí až desetileté vězení.

„Vrchní soud činí jakési matematické úkony, kdy srovnává zisk Neographu a výnosy Cokevillu. Vytváří nepřesný obraz. Soud by měl dělat to, čemu rozumí, a některé jiné důležité věci ponechat odborníkům, třeba účetním nebo auditorům,“ podotkl Kmeť.

Známí ze školy i z StB

Uvedl, že jeho firma měla s Neographem „klasický obchodní vztah“, což podle něj potvrdily i finanční úřady. „Všechno bylo v naprostém pořádku. Jak by ne. Podnikám od roku 1991, tak jsem se přece jenom nějaké ty věci naučil,“ poznamenal. Nezastíral, že s Janků se zná ještě z doby vysokoškolských studií a z jejich následného působení u komunistické StB.

Janků si mu prý jednou postěžoval, že se mu v Neographu nedaří a že mu to zakladatel papírny Vladimír Sitta vyčítá.

„Dostal jsem se k neveřejným informacím, že DPP začíná mít velké problémy s padělky,“ popsal Kmeť s tím, že začal přemýšlet, že by takto mohl Janků dopomoci k novému klientovi. „Z médií jsem věděl, že DPP má mladého nového ředitele, který je akční,“ zmínil dalšího z obžalovaných, manažera Martin Dvořáka. K němu se podle vlastních slov ani nezkoušel dostat, ale vyhlédl si rovněž „dostatečně akčního“ ekonomického ředitele Ivo Štiku, kterého přesvědčil ke spolupráci.

„Na jednáních bylo potřeba přesvědčit DPP o tom, že Neograph má výborný ceninový papír, který je nepadělatelný, a že to pomůže DPP vyřešit jeho složitou situaci a zabránit obrovským škodám, které hrozily,“ pokračoval Kmeť.

Obžaloba tvrdí, že Dvořák a Štika obešli zákon o veřejných zakázkách, když na návrh Kmetě účelově označili jízdenky za ceniny, což jim umožnilo nevyhlašovat otevřenou výběrovou soutěž na dodavatele a přidělit zakázku Neographu. Kmeť to v pátek interpretoval tak, že podniku představil „způsob kratší cesty“. „Nic jsem nenavrhoval. Co já můžu navrhovat, nejsem smluvní strana. Jen jsem v rámci jednání uvedl, co říká zákon a jaké jsou možnosti. Neograph i DPP se radili s právníky a ti můj názor doporučili,“ řekl.

Kmeť: Neměl jsem dobrý pocit

Kmeť tvrdí, že podobu odměny za zprostředkování obchodu si s Janků dohodl předem. „Chtěl jsem, aby odměna byla 1,5 milionu eur, ale nelíbilo se mu to. Přišel s tím, že to nejde, že na to nemají cash flow. Pak přišli s návrhem, že by odměna měla být vypočtena z každé jednotlivé dodávky jízdenek a že jsou schopni a ochotni dát 17 haléřů. Neměl jsem z toho dobrý pocit, jakýsi můj instinkt mi říkal, že je to blbá metoda,“ uvedl s tím, že novináři pak právě tuto metodu zneužili.

„Neměl jsem zákonnou ani smluvní povinnost starat se o to, aby Neograph a konkrétně předseda představenstva Janků řádně hospodařili se svým majetkem. Měl jsem povinnost starat se o svoji firmu. Podniká se kvůli tomu, aby se dosáhlo zisku,“ uzavřel Kmeť zhruba hodinovou výpověď. Na otázky státního zástupce a obhájců odmítl odpovídat. Ke svým vztahům s Rittigem se vůbec nevyjádřil.

V kauze DPP čelí aktuálně obžalobě celkem 12 lidí. Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu.