Počet nakažených klíšťovou encefalitidou v červenci výrazně narostl

V červenci se klíšťovou encefalitidou v Česku nakazilo 208 lidí. Nemocných přibylo víc než za celé první pololetí. Na červenec připadá i téměř čtyřicet procent z celkového počtu letos nakažených lymeskou boreliózou. Informace České televizi poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Státní zdravotní ústav letos do 5. srpna evidoval už 388 případů klíšťové encefalitidy a 1 821 případů lymeské boreliózy. Počet nemocných výrazně vzrostl během července. „Bylo zaregistrováno 208 případů klíšťové encefalitidy a 707 lymeské boreliózy,“ uvedl Patrik Lenz z oddělení analýz epidemiologických dat SZÚ.

Počet nakažených vzrostl i meziročně. V loňském červenci ústav zaznamenal 179 nových případů klíšťové encefalitidy a 602 nových pacientů s lymeskou borreliózou.

  • Pacientů s klíšťovou encefalitidou už letos SZÚ eviduje do 5. srpna 388. Za stejné období v loňském roce to bylo 310. Celkem se v roce 2019 nakazilo encefalitidou 774 lidí, nejvíc za posledních osm let. 
  • Nemocných s lymeskou boreliózou letos do 5. srpna registruje SZÚ 1 821. Za stejné období v loňském roce to bylo 1 760. Celkem vloni SZÚ registroval 4 105 takto nemocných.

Deštivost klíšťatům svědčí

Podle Jana Erharta z Biologického centra Akademie věd ČR stojí za letošní vyšší aktivitou klíšťat zejména vhodné klima. „Zatímco v případě teploty je rozhodující, když je dosaženo spodní hranice 10-12 stupňů Celsia, u vlhkosti platí přímá úměra, tedy čím vyšší vlhkost, tím vyšší aktivita klíšťat,“ vysvětlil již dříve pro Českou televizi Erhart.

Pro prevenci doporučuje zdravotní ústav sledovat předpověď aktivity klíšťat na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na následující víkend platí pátý stupeň, tedy středně velké riziko. „Použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat,“ doporučuje proto tento stupeň ČHMÚ na svém webu.

Včasné odstranění je podstatné zejména tehdy, kdy je klíště infikované encefalitidou. K závažné nákaze totiž stačí, když je takový parazit přisátý dvě hodiny. Mezi hlavní příznaky klíšťové encefalitidy patří v první fázi teploty s únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Proti nemoci je možné se nechat očkovat.

Na rozdíl od encefalitidy dochází k přenosu lymeské boreliózy až po delší době přisátí nakaženého klíštěte. Mezi varovné signály onemocnění patří typická skvrna. Ta se vytvoří do tří týdnů od přisátí klíštěte v místě kousnutí, následně se zvětšuje a většinou v centru zbledne. Mezi další příznaky pak patří únava, horečky, bolesti hlavy, svalů i kloubů. Onemocnění se léčí pomocí antibiotik.