Policisté dostanou odměny za dobu koronaviru, v krajích s podstavem i motivační příspěvky

Události: Policisté dostanou odměny (zdroj: ČT24)

Policisté dostanou mimořádné odměny za svoji práci v době koronavirové pandemie. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na ně resort vyčlenil 300 milionů korun. Dalších 230 milionů potom má na stabilizační příspěvky, které budou dostávat policisté v Praze včetně cizinecké policie v Ruzyni, Středočeském, Karlovarském kraji a částech Ústeckého a Libereckého kraje. Částka je má motivovat k tomu, aby v regionech s personálním podstavem u policejního sboru zůstali.

Vyplácení stabilizačního příspěvku policistům umožňuje novela zákona schválená loni. Dostat by ho měli policisté z první až sedmé platové třídy a někteří z osmé platové třídy v regionech, kde je pro sbor nejobtížnější naplňovat své stavy. Nárok na příspěvek tak bude mít asi 9000 lidí.

Kromě Prahy, Středočeského a Karlovarského kraje půjde o Teplicko a Lounsko v Ústeckém kraji, v Libereckém kraji se jedná o Českou Lípu a Jablonec. „Chceme tento příspěvek využít k tomu, aby lidé sami šli sloužit do regionů, které mají podstav,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček.

V závislosti na regionu dostanou k výplatě navíc 2500 až 5000 korun ti policisté, kteří si podle tarifních tabulek letos vydělávají od 19 210 až 44 830 korun měsíčně v závislosti na délce praxe a platové třídě. „Výš nárok nebude, ve vysokých tarifních třídách problém s obsazeností není,“ podotkl ministr.

Příspěvek bude vyplacen z rozpočtu ministerstva vnitra, do konce roku vyjde asi na 230 milionů. O penězích na příspěvek v příštím roce bude Hamáček s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO) ještě jednat, podle jeho odhadu je na příspěvky nutné vyčlenit asi 600 milionů korun. „Cílem je udržet příspěvek pro další roky,“ uvedl. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara aktuálně celorepublikově chybí policii k plným stavům asi 3000 lidí.

Mezi policisty se po prázdninách rozdělí také 300 milionů korun v rámci odměn za služby při koronavirové krizi. Hamáček uvedl, že se jedná o druhou vlnu odměn, v rámci první bylo pro policisty, hasiče, celníky a vojáky určeno 1,2 miliardy korun. Na policistu se jednalo podle Hamáčka řádově o částku přes deset tisíc korun.

Nynější odměny by se podle Hamáčka měly rozdělit víceméně plošně, výrazná ale bude při jejich rozdělování role krajských policejních ředitelů. „Drtivá většina policistů by je dostat měla,“ řekl Hamáček. Průměrnou výši odhadl na šest až sedm tisíc. „Musíme nechat rozhodování na ředitelích jednotlivých útvarů, plošné vyplácení není v souladu s tím, co bychom chtěli. Chceme odměňovat za práci,“ dodal Švejdar.