Rath musí zaplatit pět milionů, o jejichž odpuštění žádal. Hrozí mu exekuce nebo delší vězení

David Rath musí zaplatit pět milionů korun ze svého peněžitého trestu, které včas neuhradil a žádal soud o prominutí této části trestu. Soud žádosti bývalého středočeského hejtmana a exministra zdravotnictví nevyhověl. Rathův advokát Roman Jelínek řekl v červnu Právu, že jeho klient ve stanoveném termínu pět milionů nezaplatil, protože je nemá. V úvahu nyní připadá exekuce, případně i delší pobyt ve vězení.

Vrchní soud v Praze loni v červnu po sedmi letech od jeho zadržení potvrdil vinu Davida Ratha v první větvi kauzy, která se týká korupce při veřejné zakázce na opravu buštěhradského zámku. Dostal sedmiletý trest vězení a navíc desetimilionový peněžitý trest. Soud zároveň stanovil náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, že by Rath peněžitý trest neuhradil.

Bývalý středočeský hejtman zaplatil polovinu peněžitého trestu, zbylých pět milionů ale v termínu, tedy do 20. června, neposlal. Nyní je jasné, že mu soud tuto část trestu nepromine, jak někdejší hejtman, poslanec a také ministr zdravotnictví žádal. To ovšem neznamená, že by se mu pobyt ve vězení automaticky prodloužil.

„V takovýchto situacích soud zpravidla přistoupí k vymáhání peněžitého trestu a v případě neúspěšnosti tohoto postupu potom přichází v úvahu nařízení náhradního trestu odnětí svobody,“ ozřejmila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Sám Rath podle advokáta Jelínka žádal o nařízení exekuce části domu, který vlastní spolu s bratrem Michalem. Mluvčí ale uvedla, že v případě vymáhání částky je volba konkrétního postupu především na příslušném exekutorovi.

Server iROZHLAS.cz. na konci června napsal, že bývalý hejtman prodal většinu svých nemovitostí pod cenou rodině, a vyvedl ho tak z dosahu justice. Podle něj Rath na přelomu roku využil situace, kdy mu soudy uvolnily do té doby zaplombovaný majetek a prodal sedm nemovitostí nebo podíly v nich synům a partnerce. Nemovitosti mu justice zajistila, když v roce 2012 policie začala vyšetřovat jeho korupční aféry.

Rathova kauza je rozdělená na dvě větve. Obě se týkají korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje. První větev se věnovala především zakázce na opravu buštěhradského zámku, ovšem Rathovy hlavní spoluobviněné – bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra – soud usvědil i z manipulací s tendry na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic.

Druhá větev se týká údajných zásahů do výběrových řízení na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. V této části padl prozatím jen nepravomocný rozsudek, exhejtmanovi hrozí, že stráví ve vězení o rok více, dostal navíc další peněžitý trest.