Na vlak spadla trolej, nehoda zastavila provoz z Prahy i Brna do Ostravy

Z Přerova směrem na Ostravu nejezdily téměř celé odpoledne vlaky. Nemohly projíždět Prosenicemi, kde na vlak soukromého Leo Expressu spadla poškozená trolej. Všechny ostatní vlaky, které mířily z Prahy do Ostravy, končily v Olomouci a do Lipníku nad Bečvou jezdily náhradní autobusy. Nahradily i vlaky mezi Přerovem a Lipníkem.

V Prosenicích se setkávají tratě, které vedou do Ostravy z Prahy a z Břeclavi. Nehoda, která se zde stala, měla proto velmi vážné následky, i když se obešla bez zranění. Kvůli mimořádným obratům jely některé vlaky se zpožděním přes dvě hodiny.

Mimořádná výluka postihla dálkové vlaky na linkách z Prahy do Ostravy, Púchova, Žiliny či Varšavy, mezistátní expresní vlaky z Vídně do Varšavy, rychlíky Brno–Bohumín i regionální vlaky. Zprovoznit trať se podařilo až po sedmé hodině večer.

Zprvu nebylo zřejmé, do čeho projíždějící vlak Leo Expressu vlastně narazil, mluvčí dopravce Emil Sedlařík však ozřejmil, že na něj spadlo trakční vedení a poškodilo čelní sklo a sběrač.

Vlak podle Sedlaříka nejprve zastavil kvůli avizované poruše na trakčním vedení, poté dostal informaci, že se může rozjet, ale když tak učinil, trolej na něj spadla. „Nešlo o chybu dopravce,“ uvedl Sedlařík. 

Ve vlaku bylo asi 150 lidí. „Hasiči na místě provádí evakuaci, jsou připravené také naše autobusy pro případný převoz. Likvidaci následků budou řešit drážní hasiči, ti provádí bezpečnostní vyzkratování troleje,“ uvedli hasiči Olomouckého kraje.