Rath nezaplatil druhou splátku 10milionového trestu, hrozí mu exekuce

Odsouzený exhejtman David Rath nezaplatil v termínu druhou polovinu z 10milionového peněžitého trestu. Místo toho požádal o prominutí splátky. Bývalému ministrovi zdravotnictví tak hrozí exekuce, nebo prodloužení sedmiletého trestu vězení. Odsouzen byl za úplatkářství v kauze zmanipulovaného tendru na zámek Buštěhrad.

„Za včerejšek definitivně víme, že žádná platba nedorazila,“ řekla v úterý České televizi mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá s tím, že platbu může odsouzený nadále uhradit. Pět milionů měl David Rath zaplatit do soboty. Podle trestního řádu pak termín připadl na pondělí, tedy nejbližší pracovní den. Advokát bývalého hejtmana ale před týdnem řekl Právu, že jeho klient nemá dost peněz, a proto požádal soud o prominutí zbytku peněžitého trestu.

O případném vymáhání, nebo prominutí splátky teď rozhodne soudce. „Záleží na panu soudci, jaký postup zvolí. Primárně se začíná vymáháním, tedy exekucí. Ale rozhodnutí soudce mi nepřísluší předjímat,“ dodala Černá. Soudce může Rathovi také prodloužit pobyt za mřížemi o 2,5 roku.

Aktuálně sedí bývalý středočeský hejtman ve vězení za úplatkářství u tendru na zámek Buštěhrad. Strávit tam má sedm let. Zároveň měl ve dvou splátkách zaplatit celkem 10 milionů korun jako peněžitý trest. Uhradil však jen polovinu.

Jiný senát středočeského soudu poslal Ratha za korupci a manipulace se zakázkami krajských nemocnic v souhrnu na 8 let do vězení a uložil mu osmnáctimilionový peněžitý trest. A to v rámci takzvané druhé větve Rathovy korupční kauzy. Zatím ale nepravomocně, verdikt přezkoumá ještě odvolací soud.