Teplotní rekordy neodolaly rannímu mrazu. Bylo i minus 22 stupňů

V noci a ráno v Česku silně mrzlo. Na Jizerce bylo pod minus 22 stupni. V nižších polohách sice zůstaly teploty vesměs nad minus deseti stupni, přesto šlo o nová minima. Denní teplotní rekord pro 1. duben padl podle Českého hydrometeorologického ústavu asi na třetině stanic, na řadě míst dokonce hned na začátku měsíce neodolala historická minima platná pro celý duben.

Ve většině republiky platí výstraha na velmi nízké noční a ranní teploty. První dubnové ráno bylo obzvláště chladné, na mnoha místech šlo dokonce o nejchladnější dubnové ráno v historii. Celoměsíční teplotní rekordy padly podle ČHMÚ nejméně na čtrnácti stanicích, které měří teplotu déle než 30 let. Asi na pěti desítkách takových stanic potom padly denní rekordy platné pro 1. duben.

Historicky nejnižší dubnovou teplotu zaznamenaly například Doksany na Litoměřicku, kde bylo minus 10,2. „Dosavadní za celý duben bylo minus 8,4 stupně z 9. dubna 2012,“ uvedl Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Nejchladnější dubnové ráno v historii měření má za sebou i Žatec s minus 9,5 stupně nebo Kopisty s minus osmi stupni.

Denní rekord pro 1. duben potom padl například v Moravských Budějovicích, kde ten dosavadní vydržel velmi dlouho – denní historické minimum se neměnilo od roku 1977, kdy bylo minus 7,1 stupně Celsia. Letos ale bylo o půl stupně chladněji.

Mráz na horách

Nejníže ale spadly teploty na horách v Čechách. Vůbec nejsilnější mráz zaznamenali meteorologové na Jizerce, kde bylo minus 22,8 stupně. Méně než minus dvacet stupňů bylo i v Krkonoších. Na Šumavě bylo nejchladněji na Jezerní slati, kde klesla teplota na minus 17,6 stupně Celsia.

V nižších polohách na severu Čech klesly teploty bezmála k minus devíti stupňům. V České Lípě bylo 8,9 stupně pod nulou, v Českém Dubu minus 8,5 stupně, v Liberci minus 7,5 stupně.

Během dne se oteplí, odpoledne bude pět až devět stupňů Celsia, jen na horách zůstanou teploty kolem nuly. V noci ale teploty opět spadnou pod bod mrazu. Výstraha ČHMÚ platí ještě pro čtvrteční ráno – až do devíti hodin. „Zejména v polohách pod 400 metry nad mořem hrozí poškození vegetace, především kvetoucích ovocných stromů,“ upozornili meteorologové.

V dalších dnech již bude tepleji. Ráno bude v průměru ještě kolem nuly, přes den ale již porostou teploty i nad deset stupňů. V příštím týdnu by již mohly denní teploty dosáhnout až ke dvaceti stupňům nad nulou a nemělo by mrznout ani ráno.

Mráz zničil úrodu ovoce

Silné mrazy, které Českou republiku zasáhly tento a minulý týden, zcela zničily letošní úrodu meruněk. Škody se podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka budou pohybovat na úrovni 50 milionů až 80 milionů korun, což je hodnota sklizně meruněk v normálním roce. Z dalších ovocných druhů mrazy poškodily především broskve a třešně.

Naopak tuzemským pěstitelům zeleniny nezpůsobily mrazy velké škody. Kvůli výraznému ochlazení by ale mohly být podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky opožděny první jarní dodávky zeleniny na pulty obchodů.