Koronavirus může dopadnout i na kulturu, varuje Zaorálek. Jde o festivaly, ale i hrady a zámky

Ministr kultury Lubomír Zaorálek v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury doporučuje svým příspěvkovým organizacím, aby nevysílaly zástupce na masové mezinárodní akce, jako například veletrhy. Hlubší opatření ale podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nejsou namístě. Uvedl to v pořadu Interview ČT24.

Kvůli epidemii nového koronaviru se omezují veřejné akce v Itálii i v dalších zemích. Ohrožená je třeba mimořádně obsazená výstava malíře Raffaela, která se koná v římské galerii Scuderie del Quirinale. Kvůli možnému šíření nákazy už byl na několik dnů uzavřen pařížský Louvre. Omezení plně dopadlo také na velké knižní veletrhy.

„Knižní veletrhy, na které jsem měl jet, jsou zrušené, lipský stejně jako pařížský knižní veletrh. Ale je to logické. Tak jsme doporučili samozřejmě nejen na ministerstvu, ale i příspěvkovým organizacím, aby zvážili účast na podobných masových akcích,“ říká ministr Zaorálek.

„To jsou věci, které jsme schopni dneska rozhodnout a doporučit, ale to je všechno. Pro provoz kultury zůstávají věci v této chvíli v normálu,“ pokračuje ministr. V Česku se zatím kulturní akce konají bez omezení.

„V této chvíli všechno jede, my nemáme žádné důvody, argumenty, ani instrukce, podle kterých bychom měli omezovat kulturní zařízení, takže teď se neděje nic a my pouze pečlivě sledujeme výstupy z Bezpečnostní rady státu,“ uvedl. Ta už rozhodla o tom, že světový pohár biatlonu v Novém Městě na Moravě se koná bez diváků.

Podobná omezení mohou zasáhnout i kulturní akce, připustil Zaorálek. Záleží na dalším šíření virové epidemie. „Zvládnutí celé situace je důležité pro to, aby tady normálně běžel život a aby mohly probíhat třeba i ty kulturní akce,“ zdůraznil ministr.

„To se netýká jen festivalů, to se týká i hradů a zámků. Zanedlouho by měla být zahájena sezona, a já doufám, že bude, ale je možné, nechci teď strašit, ale že může dojít i k tomu, že se posune začátek, pokud by do něj zrovna přišla situace, která by vyžadovala, abychom omezili pohyb nebo stýkání lidí,“ upozornil Zaorálek na možné komplikace. 

Ministr kultury a bývalý ministr zahraničí v pořadu Interview ČT24 komentoval také zahájení rekonstrukce hradu Karlštejn, sledovanou výměnu na postu ředitele Památníku Lidice nebo výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců.