Peníze kultuře, jen když zbudou? Špatná filozofie, míní ministr Zaorálek

Lubomír Zaorálek v Týdnu v politice (zdroj: Týden v politice)

Když přicházel na post ministra kultury, uvedl, že ho přebírá v „ne úplně dobré kondici“. Lubomír Zaorálek (ČSSD) si ponechal dva náměstky, jinak ale udělal podle svých slov na ministerstvu řadu změn a končit s nimi ještě nehodlá. Vadí mu třeba nastavení IT projektů. „Moc byla v rukou nějakých expertů IT, ti si něco vymýšleli a vazba na kulturu byla minimální,“ uvedl ministr, který v čele resortu stojí šest měsíců, pro pořad Týden v politice.

Sektor kultury je podle Zaorálka podfinancovaný, problém ale vidí i v nakládání s finančními prostředky. Alfou a omegou ministerstva jsou IT zakázky. Řada z nich je nevyhovujících nebo chybně zadaných. „Není přece legrace, když se dává 450 milionů korun do projektu, co vypadá jak černá díra,“ naráží Zaorálek na kritizovanou zakázku portálu Czechiana, kterou nechal v únoru zrušit.

To ale není jediný pochybný projekt, který musí v Nostickém paláci řešit. Jako další příklad uvedl Národní elektronickou knihovnu, jejíž rozpočet činí necelých 144 milionů korun. „Mám informace, že ti, kteří to mají na starosti, si nejsou moc vědomi, co s tím,“ uvedl. Spuštění projektu Národní eKnihovny do ostrého provozu je zatím naplánované na rok 2021.

Kultura se podle ministra stala „zbytkovou věcí“

Ministr Zaorálek vidí jako dlouhodobý problém přístup šéfů státní kasy ke kultuře. „Vytvořila se tu filozofie ,když zbyde, tak možná'. Ale to nejde,“ varuje.

Viníky současného stavu bychom podle něj mohli najít už v 90. letech. „Jsme za to zodpovědní všichni, kdo jsme připustili, že se kultura stala takovou zbytkovou věcí a možná nikoho nezajímalo, co se tady dělo,“ říká ministr a dodává, že například ve Spojených státech amerických nebo Holandsku kultuře pomáhají mnohem lépe. 

2. část rozhovoru s Lubomírem Zaorálkem v Týdnu v politice (zdroj: Týden v politice)

Výběrové řízení na ředitele Národní galerie vypíše ministerstvo do konce dubna

Když na konci srpna třiašedesátiletý politik nastupoval na ministerstvo, bylo velkým tématem hledání nového ředitele Národní galerie. Zaorálek výběrové řízení zrušil a nové dosud nevypsal. „Jsem dohodnutý s garanční radou, že do konce dubna bude vyhlášeno výběrové řízení na ředitele Národní galerie. Čas tlačí a je proti nám, potřebujeme postupovat co nejrychleji,“ připouští Zaorálek.

Post ředitele Národní galerie je prázdný od loňského dubna, kdy Zaorálkův předchůdce v úřadu Antonín Staněk odvolal Jiřího Fajta. Zaorálek si myslí, že některé Staňkovy kroky byly až moc radikální. Staněk například také zrušil památkovou ochranu teplických Hadích lázní. Zaorálek však toto rozhodnutí zvrátil a areál tak definitivně zůstane pod ochranou státu. 

Pohled do Hadích lázní v Teplicích (zdroj: ČT24)