Při volbě nového předsedy nečekám překvapení, říká bývalý šéf lidovců Kasal

Kasal: Lidovci by se neměli vměšovat do záležitostí jiných stran (zdroj: ČT24)

Křesťanští demokraté začínají mluvit o tom, kdo by v čele strany mohl nahradit odcházejícího předsedu Marka Výborného. Podle někdejšího šéfa KDU-ČSL Jana Kasala si strana nejspíše zvolí některou ze svých známých tváří. Působení Výborného i kondici strany hodnotil Kasal v pořadu Interview ČT24.

Výborný se stal předsedou KDU-ČSL letos v březnu. „Je mu třeba přičíst ke cti, že závěrečným úderem sjezdu skončily všechny souboje. Vytvořil prostředí pro všechny, aby mohli pracovat. Za ty měsíce od jeho zvolení jsem nezaznamenal žádné třenice a není to póza. Ti, kdo neuspěli, přijali demokratický výsledek, a protože slouží věci a myšlence, která se příliš neodlišuje od toho, co chtěli ostatní kandidáti, tak jdou za předsedou a pomáhají,“ pochválil Kasal odcházejícího šéfa lidovců.

V lednu ale na svou funkci Výborný rezignuje a mimořádný sjezd si zvolí nového předsedu. Kandidaturu zatím nikdo neohlásil, v krajských organizacích se skloňují dvě jména: šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Oba kandidovali do čela strany na březnovém sjezdu.

Takový souboj by Kasala nepřekvapil, podle něj se o vedení KDU-ČSL utkají straníci, kteří už dříve ve vedení lidovců působili. „Nepředpokládám, že to bude někdo úplně jiný. Nemáme v zásobě žádné překvapení,“ očekává Kasal.

Konkrétní ale Kasal být nechtěl a ocenil, že žádné doporučení podle něj nehodlá dát ani Výborný. „Určitě by to měl být člověk, který má rád lidi. To je u lidoveckého předsedy podmínka číslo jedna. Také to bude bytostný křesťanský demokrat. A měl by být volitelný sjezdem,“ shrnul svoje představy o příštím předsedovi KDU-ČSL někdejší předseda strany.

Lidovci se poučili z minulosti a poměry v jiných stranách už nekomentují, tvrdí Kasal

Podle Kasala se teprve ukáže, zda jsou menší politické strany schopné se dohodnout na spolupráci v příštích sněmovních volbách. Za test možnosti takové spolupráce považuje nadcházející krajské a senátní volby.

Někdejší předseda také lidovcům doporučil, aby se nemíchali do poměrů v ostatních stranách. „Přijdou momenty, kdy je politik v tomto pokušení. Udělali jsme to dvakrát. Poprvé jsme vyvolali krizi v roce 1997, později jsme se přičinili o odchod Stanislava Grosse. Tím prvním krokem jsme si vysloužili opoziční smlouvu, v druhém Grosse vystřídal Jiří Paroubek. Ani jedno nám nepomohlo. V prvním případě jsme měli největší volební výsledek, ale skončili jsme v opozici. A Gross byl směrem k nám komunikativnější než Paroubek,“ shrnul Kasal.

Oba případy jsou podle něj „mementa, které si každý předseda KDU-ČSL nese tak hluboko v srdci, že mu to není nutné připomínat“.