Přezbrojit, navýšit zálohy, modernizovat. Opata s Babišem a Zemanem hodnotili stav armády

Velitelské shromáždění: Generál Opata s premiérem Babišem a prezidentem Zemanem hodnotili stav armády (zdroj: ČT24)

Armáda musí modernizovat, navýšit zásoby a rozšířit zálohy, řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata na každoročním velitelském shromáždění. Setkání armádních špiček se účastnil také prezident Miloš Zeman, podle něhož by se NATO mělo zaměřit na boj proti terorismu. Prezident také odmítl stažení z Afghánistánu, protože země by se podle něj stala základnou teroristů. Česká armáda mimo jiné příští rok převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali, oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

V příštím roce budou podle Opaty podepsány smlouvy na dodání pásových bojových vozidel pěchoty, nových děl nebo systému řízení palby. Prezident Zeman přivítal, že armáda plánuje zřízení nového praporu bezpilotních prostředků a že pravděpodobně budou tyto drony nakoupeny z Izraele. To ale Metnar nepotvrdil, podle něj se armáda bude teprve rozhodovat, odkud stroje pořídí.

Opata v projevu připomněl schválení koncepce výstavby armády do roku 2030, který stanovuje cíle do budoucna. Pokud je podle něj chce armáda splnit, nemůže používat stejné metody jako před deseti lety. Zdůraznil, že se objevily v bezpečnostní oblasti nové výzvy, je potřeba proto posilovat schopnosti k vedení konvenční války, ale i v jiných oblastech – například asymetrického konfliktu.

Dluh z minulosti

Opata zdůraznil potřebu modernizace, navýšení zásob a rozšíření záloh. Za pilíř modernizace označil přezbrojení 7. mechanizované brigády. Jako negativní trend vidí stárnutí populace a zhoršování fyzické kondice mladých lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvítal, že se podařilo rozjet důležité modernizační projekty, například nákup nových vrtulníků nebo mobilních radiolokátorů. Až armáda nové vrtulníky získá, mohla by dosavadní techniku získat podle premiéra například policejní protiteroristická jednotka.

Připomněl, že armáda má velký dluh z minulosti kvůli škrtům. Desítky miliard korun, které si modernizace vyžádá, by podle něj našly uplatnění i v jiné oblasti. Babiš je ale přesvědčen, že obranyschopnost země takové investice vyžaduje.

NATO si musí uvědomit svou roli

Prezident Zeman připomněl slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že je NATO ve stavu klinické smrti. Podle něj je na vině tohoto stavu zaměření Aliance na odstrašení protivníků v konvenčním konfliktu.

„Nemá-li být NATO ve stavu klinické smrti, mělo by se stát poněkud ofenzivnější a uvědomit si, jaká je jeho skutečná role v současném světě,“ řekl prezident. Vyzval k nasazení aliančních kapacit proti teroristům. „Mezinárodní terorismus je hlavním, ne-li jediným nepřítelem civilizovaných zemí,“ řekl.

Afghánistán nemá být základnou terorismu, míní Zeman

Stejný názor bude opakovat i v prosinci na summitu NATO v Londýně. Odchod z Afghánistánu by podle něj znamenal znehodnocení obětí aliančních vojáků, včetně těch českých. Obává se ale i dopadů možného odchodu na situaci v asijské zemi a na globální bezpečnost.

„Taliban by ovládl celé území, zlikvidoval by současnou afghánskou vládu a vytvořil ze země teroristickou základnu, kterou před rokem 2001 Afghánistán byl. A protože Afghánistán je největším producentem opia na světě, tak by tato teroristická základna měla dost finančních prostředků k provádění nejrůznějších diverzních akcí,“ řekl Zeman.

Češi převezmou velení výcvikové mise EU v Mali

Česká republika má v současné době v zemi asi 120 vojáků. Na starosti mají ostrahu velitelství mise v hlavním městě i výcvikové lokality Koulikoro. Čeští vojáci mají velet misi po šest měsíců. Převzetí velení mise si nevyžádá navýšení současného mandátu, který schválila vláda a parlament. Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům.