Se Šnajdrem je obviněna i exředitelka Bulovky Vrbovská a její náměstkyně Nushiová

UDÁLOSTI: Někdejšího poslance ODS Marka Šnajdra stíhají policisté na svobodě (zdroj: ČT24)

Kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce policie vyslechla bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Podle policejního usnesení měl dostat úplatek ve výši 50 tisíc korun, což on odmítl. Případ se týká zakázky na obnovu lineárních urychlovačů za 120 milionů. Spolu se Šnajdrem jsou obviněny dvě firmy a čtyři lidé. Mezi nimi je i bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská a její náměstkyně Marie Nushiová.

Státní zástupce už oznámil, že pro obviněné nebude navrhovat vazbu. „Poté, co budou provedeny neodkladné vyšetřovací úkony, budou obviněné osoby propuštěny,“ sdělila bez dalších podrobností pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Výslech bývalého poslance a také někdejšího náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra skončil až po třetí hodině odpoledne. „Předmět obvinění pana Šnajdra spočívá v tom, že měl údajně přijmout úplatek 50 000 korun českých od nezjištěné osoby, v nezjištěném čase a za částečně nezjištěným účelem,“ řekl jeho právník Lukáš Trojan. Exposlanec obvinění odmítl. Podle Trojana má policie jediný důkaz, a to výpověď obviněného podnikatele Tomáše Horáčka, která je podle advokáta nepravdivá. Dodal, že Šnajdr s Horáčkem mají „obchodní spory“.

Tomáš Horáček podle Radiožurnálu upozornil policii na možnou korupci počátkem roku. Horáčka kriminalisté stíhají za údajné manipulace se zdravotnickými zakázkami a svou výpovědí usiluje o nižší trest. Podle přepisu Horáčkova výslechu, který má Radiožurnál k dispozici, byl tendr na urychlovače šitý na míru předem vybranému zájemci a oběma ženám, Vrbovské a Nushiové, dal několikamilionový úplatek právě Šnajdr. Ten už dřív toto nařčení odmítl, uvedl rozhlas.

Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích už policie dříve obvinila mimo jiné právě Horáčka, Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka. V této souvislosti se rovněž objevilo jméno náměstkyně Nushiové, obviněna ale byla až nyní v kauze zakázky na obnovu lineárních urychlovačů. 

Vrbovská vedla Nemocnici Na Bulovce až do loňského ledna, kdy ji z funkce odvolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Zakázka na obnovu lineárních urychlovačů

O obvinění Šnajdra v pondělí informovaly Lidové noviny. Státní zástupce Zdeněk Matula poté uvedl, že policie trestně stíhá celkem pět lidí a dvě firmy. Podezřívá je ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení.

Případ souvisí s veřejnou zakázkou Nemocnice Na Bulovce na obnovu lineárních urychlovačů včetně příslušenství. Předpokládaná hodnota zakázky byla podle žalobce 120 milionů korun. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky hrozí obviněným dva až osm let vězení. Přijetí úplatku lze potrestat sazbou od šesti měsíců do pěti let a za podplácení je možné uložit roční až šestileté vězení, peněžitý trest nebo propadnutí majetku.

Šnajdr byl součástí kauzy poslaneckých trafik Jany Nečasové

Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Státní zástupce tvrdí, že Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček v roce 2012 přislíbili poslancům Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra.

Trojice exposlanců původně čelila obvinění, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci nelze stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.