Výbuch granátu ve Vyškově zranil tři vojáky, jednoho musel transportovat vrtulník

Při výcviku v hodu granátem utrpěli ve vojenském prostoru Březina u Vyškova zranění tři vojáci, z toho jeden z nich těžké. Vážně zraněného přepravil vrtulník ve stabilizovaném stavu do brněnské fakultní nemocnice. Událost šetří Vojenská policie, uvedl Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu. Vojenský prostor Březina leží nedaleko vyškovské vojenské akademie, která ho proto používá k výcviku.

„Tři vojáci byli po poledni zraněni při výcviku v hodu granátem ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina. Jeden z vojáků byl zraněn těžce, do Fakultní nemocnice Brno byl letecky transportován ve stabilizovaném stavu,“ uvedl Maruščák. Další dva vojáci byli podle něj zraněni lehce a záchranná služba je také přepravila do brněnské nemocnice.

„Událost je předmětem šetření Vojenské policie. Armáda rodinu těžce zraněného vojáka vyrozuměla,“ dodal mluvčí.

Výbuch munice armáda řešila i v září 2017, při incidentu tehdy zemřel ve vojenském areálu ve vyškovských Dědicích jeden člověk. Druhý utrpěl zranění oka. Podle vyšetřování za tehdejší explozi v budově Jugo mohla neodborná manipulace s municí. Neštěstí se odehrálo ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Trestní stíhání vyšetřovatelé odložili, protože hlavní podezřelý při explozi zemřel. Podle tisku tehdy vybuchl granát.