Jeli kolem a vytáhli z hořícího auta dva lidi. „Pak začaly vybuchovat pneumatiky,“ popsali záchranáři

Záchranáři Jiří Stuška, Jiří Vašica a Martin Mikloš popisují zásah na D1 (zdroj: ČT24)

Nedělní nehoda kamionu s palmovým olejem na D1 a následný karambol mohly mít víc obětí nebýt tří záchranářů z Uherského Hradiště. Jeli z kongresu urgentní medicíny v Praze a byli u nehody jako jedni z prvních. Z hořícího osobního auta vytáhli dva lidi, a zajišťovali další zraněné. Dík podle nich ale patří všem, kteří pomáhali. Při tragické události zemřel jeden člověk, osm bylo zraněno lehce a dva těžce.

 K nehodě se dostali  záchranáři Jiří Vašica, Martin Mikloš a Jiří Stuška mezi prvními. Okamžitě se snažili zjistit, co se stalo a jak mohou pomoci. „Asi šest lidí na místě už pomáhalo, byli úžasní. Pomáhali vyprošťovat lidi z dodávek, my jsme je dávali co nejdál od místa, kdyby cisterna vybouchla byl by to velký problém,“ popsal první chvíle po příjezdu k nehodě Jiří Vašica.

Ani jeden ze záchranářů u nehody cisterny ještě nezasahoval, jen na cvičení. „Cvičení vypadá tak, že hasiči nejdřív zmapují situaci a pak  řeknou, kam můžete jít. My jsme nevědeli, co v cisterně je, jestli je to hořlavá látka,“ řekl Jiří Vašica. 

Nevěděli přesně, kde jsou, všude byl kouř a tma

Nehoda se stala v neděli večer u Psářů na Benešovsku, kde havarovala cisterna s palmovým olejem, převrátila se na bok přes oba jízdní pruhy a začala hořet. Do cisterny postupně narazilo několik osobních aut a plameny se následně rozšířily i na ně.

Celkem havarovalo pět osobních aut, z toho čtyři shořela. Zásah mužům komplikovala neznalost terénu, tma, kouř a vítr. Jak dlouhý čas uplynul mezi nehodou a příjezdem hasičů, záchranářů a policie nedokázali odhadnout.

„Čas vám běží jinak. Časová prodleva tam byla, ale bylo to minimum,“ popsal další ze záchranářů Matrin Mikloš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidi museli od hořícího auta doslova odvléct

Než přijely vozy zdravotnické záchranné služby a hasiči, vyprostili záchranáři a skupina lidí dva lidi z hořícího auta. Třetího se už zachránit nepodařilo. „Ti lidé se snažili, ale začaly tam vybuchovat pneumatiky. Museli jsme je doslova z místa odvléct do bezpečí,“ popsal Martin Mikloš.

Záchranáře překvapilo, jak spontánně a ochotně lidé pomáhali. „Nebyli tam jen tři záchranáři a nikdo, byli tam lidé, kteří se nám snažili pomáhat, táhnout to hořící auto. Potřebovali jsme lékárničky, nosili lékárničky, se vším pomáhali a byli vstřícní,“ řekl Mikloš.

Na místě pomáhali také dva vojáci a zdravotní sestra, která jela do Brna na školení. „Nebyli jsme sami, to by určitě dopadlo hůř,“ zdůraznil Mikloš. Domů se záchranáři dostali až druhý den. „Byl jsem rád, když jsem přijel domů, že můžu obejmout přítelkyni a holčičku.“

Policie ČR: Záznam nehody cisterny a osobních aut na dálnici D1 (zdroj: Policie ČR)

Při zajišťování objízdné trasy byl zraněn také jeden policista, kterého odmrštil náraz projíždějícího vozu. „Musel být letecky transportován do jedné z pražských nemocnic, kde se podrobil operaci. Nyní je mimo ohrožení života,“ uvedla policejní mluvčí Eva Stulíková. V místě, kam auto mířilo, byl i druhý policista, ten však stihl uskočit a utrpěl pouze šok.

Téměř patnáct hodin nebylo možné dojet po dálnici D1 z Prahy do Brna. Až v pondělí kolem desáté dopoledne otevřeli silničáři jeden jízdní pruh. Kolem páté odpolední už mohli řidiči využít všech pruhů, maximální rychlost ale kvůli kluzkému povrchu byla omezena na osmdesát kilometrů v hodině.