Debata o abolici je zbytečná, míní Babiš. Podle Hamáčka by ukázala na nerovnost před zákonem

Reportáž: Prezident by Babiše zbavil trestního stíhání (zdroj: ČT24)

Debata o tom, zda by premiér Andrej Babiš (ANO) podepsal případné rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, kterým by hlava státu zastavila Babišovo trestní stíhání, pokud by bylo obnoveno, je podle premiéra zbytečná. K otázce případné abolice se odmítla vyjádřit ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček ji označil za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem. Předseda ODS Petr Fiala navrhl šéfům opozičních stran kvůli celé věci schůzku.

„Já myslím, že je to úplně zbytečná diskuse, protože dva státní zástupci, pan (Jaroslav) Šaroch a (Martin) Erazím potvrdili, že se žádný trestný čin nestal a zastavili stíhání,“ řekl Babiš Rádiu Impuls. 

Reagoval tím na slova prezidenta Zemana. Ten ve čtvrtek oznámil, že by o takzvané abolici rozhodl, pokud by bylo pravomocně zastavené stíhání obnoveno. Babiš ale řekl Rádiu Impuls, že by jen komentoval nesmyslné spekulace, protože trestní stíhání bylo zastaveno a žádný trestný čin se nestal.

Zemanovo prohlášení proto považuje za zbytečné. „Myslím, že nic takového nemůže nastat. Myslím, že to zbytečně vyvolává vášně a není to na místě,“ uvedl. Slova prezidenta ho proto nepotěšila. „Protože (abolice) není potřeba. Státní zástupci objektivně to stíhání, o kterém já od začátku říkám, že bylo účelové, zastavili. Justice by měla konat bez ohledu na názory politiků nebo novinářů a dalších lidí,“ uvedl.

Zeman je připraven zastavit Babišovo stíhání, pokud by bylo obnoveno (zdroj: ČT24)

Hamáček je proti abolici, Benešová věc odmítla komentovat

Případnou abolici kritizoval předseda koaliční ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Považoval bych ji za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ uvedl.

Debatu o abolici ale považuje šéf ČSSD stejně jako Babiš za neaktuální. „Je to hypotetická věc, která není na stole. Odmítám se podílet na spekulacích,“ řekl Hamáček.

Hamáček: Abolice by ukázala nerovnost občanů před zákonem (zdroj: ČT24)

V případě, že by Babišovo stíhání bylo obnoveno a vyžadovalo kontrasignaci premiéra či jiného člena vlády, neočekává šéf ČSSD, že by Babiš pověřil podpisem právě jeho.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se k výroku prezidenta odmítla vyjádřit. „Taková situace dosud nenastala. Nikdy jsem nespekulovala nad tím, co by bylo, kdyby. Nebudu to dělat ani v tomto případě. Na podobné otázky mohu reagovat, až taková situace nastane,“ uvedla Benešová na dotaz, zda ministerstvo nepovažuje Zemanova slova za nepřiměřený tlak na Nejvyšší státní zastupitelství, které nyní přezkoumává rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství o zastavení Babišova stíhání.

Na spekulativní charakter Zemanova vyjádření v Událostech, komentářích upozorňoval i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Doufali jsme, že rozhodnutí státního zástupce přinese klid, a teď ej tady další typicky zemanovské prohlášení, které provokuje k diskusi. Ale ještě se nic nestalo,“ sdělil.

„V tuto chvíli nedošlo k žádnému zásahu do právního státu, pan prezident pouze konstatoval své pravomoci. Vyslovil jen nějakou hypotézu. Prohlášení směřovalo spíše vůči mediálnímu a opozičnímu tlaku. Nechme pracovat orgány,“ doplnil.

Fiala chce společný postup opozice

Předseda občanských demokratů Petr Fiala navrhnul lídrům zbylých opozičních stran s výjimkou SPD schůzku před úterním jednáním sněmovny. Chce s nimi řešit společný postup s ohledem na prezidentův postoj k abolici, „aby se to, co bylo ještě včera nepředstavitelné, nestalo zítra běžným a normálním“.

„Zopakujeme vládním stranám, že abolice je věc, za kterou zodpovídá vláda jako celek. Že to není žádná pravomoc prezidenta,“ doplnil podstatu setkání poslanec za občanskou demokracii Marek Benda – a upozornil na to, že případná abolice vyžaduje kontrasignaci premiérem a zodpovídá za ni kabinet. „Pokud by k něčemu takovému došlo, musíme se znovu bavit o důvěře vládě.“

Fiala už dříve uvedl, že prezident svým vyjádřením o možném zastavením stíhání vytváří nepřijatelnou situaci pro nejvyššího státního zástupce. „Je to další tvrdý úder v důvěru v právní stát a rovnost občanů před zákonem,“ nechal se slyšet Fiala. Podle něho Zeman takto dává najevo, že jsou dvě kategorie občanů, pro něž platí různá pravidla.

Podle lidoveckého šéfa Marka Výborného si jsou opoziční strany vědomy toho, že nemohou učinit žádný praktický krok, kterým by Zemanův záměr ovlivnily. „Chceme vyslat vůči veřejnosti signál, že nám to není jedno a že není možné vytvářet z demokraticky fungujícího státu nějakou absolutistickou monarchii,“ dodává lidovecký šéf.

Prezidentův výrok podle něj představuje útok na nezávislost státního zastupitelství. „Jsme přesvědčeni, že tímto výrokem se dostáváme někam za hranu právního státu,“ řekl – a přinejmenším rozpačitý je z něj i předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Představitelé, kterých se to týká, nebo prezident, by si takové výroky mohli v živých kauzách odpustit.“

Události, komentáře: Spor o Zemanovu možnou abolici (zdroj: ČT24)

Za Zemanem stojí komunisté a SPD

S hodnocením Zemanova vyjádření coby útoku na autonomii žalobců se ale neztotožňují ani komunisté a hnutí SPD – vyjádření prezidenta navíc chápou jen jako obecnou informaci o jeho pravomocích. „Je to jen konstatování faktu,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Pan prezident se vyjádřil plně v souladu s ústavou, a plně v souladu se svými ústavními pravomocemi, takže mě na tom vyjádření nepřipadá nic divného,“ dodal předseda SPD Tomio Okamura.

Stíhání Babiše i dalších lidí v kauze Čapí hnízdo zastavilo Městské státní zastupitelství v Praze. Usnesení je pravomocné, pražští žalobci ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení potvrdit i zrušit. Na přezkoumání případu má podle zákona tři měsíce.

Prezident ve čtvrtek oznámil, že pokud by bylo stíhání obnoveno, přistoupil by k abolici. Ta patří k pravomocem hlavy státu, které musí spolupodepsat premiér či jiný pověřený člen vlády.