Policie chce poslat před soud muže obviněného z vylepování plakátů oslavujících zabití českých vojáků

Pražští policisté navrhli obžalovat muže, který měl loni v létě vylepovat letáky oslavující zabití tří českých vojáků v Afghánistánu. České televizi to sdělil dozorující žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policisté už před rokem obvinili tehdy šestatřicetiletého muže z podpory terorismu. Za to mu podle trestního zákoníku hrozí až deset let vězení.

„Policejní orgán dne 4. 9. 2019 ukončil vyšetřování seznámením obviněného a jeho obhájce s vyšetřovacím spisem s tím, že následně podal návrh na podání obžaloby,“ uvedl státní zástupce Martin Bílý z pražského vrchního státního zastupitelství. To rozhodne, zda muž nakonec skončí před soudem.

Trestní zákoník počítá v případě, kdy dochází k veřejnému schvalování spáchaného teroristického trestného činu či vychvalování jeho pachatele, až s desetiletým vězením. Pokud by se pachatel činu dopustil tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, hrozí mu až patnáctiletý trest.

Autor letáků gratuloval „afghánským vlastencům“

Letáky se objevily na různých místech v Praze na začátku loňského srpna. Autor v nich gratuloval „afghánským vlastencům“ k zabití tří českých vojáků, které označil za žoldáky, okupanty a ostudu země. Policie muže obvinila už na konci léta minulého roku.

Letáky se v Praze objevily krátce po útoku sebevražedného atentátníka na hlídku českých, amerických a afghánských vojáků z 5. srpna 2018. Češi Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (24) při výbuchu zemřeli. Vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan.