Jourová má nabídku stát se místopředsedkyní Evropské komise. Česká vláda to zvažuje

Události: Jourová má nabídku na místopředsedkyni Komise, potvrdil Babiš (zdroj: ČT24)

Tuzemská vláda zvažuje nabídku budoucí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové na historicky první české obsazení místopředsednického křesla pro Věru Jourovou (ANO). České televizi to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj by to pro zemi byla velmi prestižní záležitost.

„Kloním se k místopředsednickému postu, protože je to prestižní záležitost. Nevíme, kolik paní prezidentka Evropské komise těchto postů obsadí, jestli pět, nebo šest,“ řekl České televizi Babiš.

„Je to především ale pouze prestižní záležitost, protože jednotliví komisaři nesměji zasahovat do domácího dění, neměli by je ani podporovat a neděje se tak,“ dodává zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Podle zpravodaje by šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček na rozdíl od Babiše preferoval pro Jourovou silné portfolio, nikoliv místopředsednickou pozici. Té se navíc podle Dolanského nechtějí vzdát Slováci, kterým nyní náleží.

Jourová má ve stávajícím, dosluhujícím týmu Jeana-Claudea Junckera na starosti oblast spravedlnosti a otázky spojené s ochranou spotřebitelů či rovnými příležitostmi mužů a žen. V minulosti avizovala, že pro příští období má zájem o silné ekonomické portfolio, například o oblasti související s digitálními technologiemi či s problematikou mezinárodního obchodu, nebo o místopředsednickou pozici.

Bývalá německá ministryně obrany von der Leyenová, kterou jako kompromisního kandidáta do funkce předsedkyně Komise vybral mimořádný summit EU na počátku prázdnin, chce mít ve svém týmu co nejvyrovnanější zastoupení mužů a žen. Nyní se postupně setkává se všemi kandidáty, které do nové Komise nabídlo 27 členských zemí bloku. Svou představu o rozdělení odpovědnosti za různé resorty mezi ně by chtěla oznámit v řádu dnů.