Potápeči v Dukovanech opravují potrubí, údržbu vyžadují i chladicí věže elektrárny

Události ČT: Potápeči opravují potrubí, které přivádí vodu do chladicích věží Dukovan (zdroj: ČT24)

Jaderná elektrárna Dukovany vylepšuje chladicí systém prvního a druhého bloku. Technici využili souběhu odstávek obou reaktorů a opravují věže ve výšce přes sto metrů, ale i potrubí, k němuž se musejí potápět.

Voda z řeky Jihlavy slouží ke chlazení všech systémů, které v Dukovanech vyrábějí elektřinu. Do chladicích věží z každého výrobního bloku proudí obřím potrubím.

Potápěči provádějí údržbu celého systému pod vodou v hloubce až dvanáct metrů. Potrubí má v průměru od 1,5 až po 3,5 metru a opravovala se na něm čerpadla a vyměňovala také jedna z uzavíracích klapek.

„Za dobu provozu elektrárny je to poprvé, co se ta klapka měnila. Jinak vůbec není ve špatném stavu, čekali jsme to daleko horší na to, že tam byla 35 let,“ řekl technik dukovanské jaderné elektrárny Kamil Gregor.

Opravy vyjdou skoro na 90 milionů

Souběžně probíhají také opravy ve výškách. Technici musí každý den dvakrát do výšky 125 metrů. Ručně metr po metru ze závěsné lávky ošetřují povrch chladicích věží. Nejprve musí tlakovou vodou odstranit poškozený beton.

„Poté se na opravená nebo osekaná místa nanáší takzvaný torkret (stříkaný beton – pozn. red.),“ dodal vedoucí stavebních prací Roman Stavinoha. Následuje důkladná kontrola soudržnosti jednotlivých povrchových vrstev.

Ošetřovaná betonová plocha každé z dukovanských chladicích věží má asi 47 tisíc metrů čtverečních. „Dá se to přirovnat zhruba k necelým deseti fotbalovým hřištím,“ přirovnal mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Za údržbu chladicího systému letos elektrárna zaplatí bezmála 90 milionů korun.