Foldyna: Obraz ČSSD utváří kluci a holky z ministerstev. Regiony jsou před volbami nervózní

Foldyna v Interview ČT24: Regiony jsou nervózní (zdroj: ČT24)

Regionální sociální demokraté jsou oprávněně nervózní, protože se v roce 2020 uskuteční krajské volby. A pohled voličů na značku ČSSD není dobrý. Podíl na tom má centrální politika strany. V Interview ČT24 to řekl poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna, který vnímá veliký spor mezi politikou dělanou pro „lidi práce“ a politikou liberálů, neomarxistů a „kluků a holek“ z ministerstev.

Ústečtí sociální demokraté se tento týden usnesli, že by Jan Hamáček měl kvůli potížím s výměnou ministra kultury i dalším pochybením odstoupit z čela strany.

„Regiony jsou v této chvíli oprávněně nervózní, protože je příští rok čekají volby. Když vidí politiku, která se hodnotí podle centra, mají oprávněně obavu o výsledek voleb, ať dělají, co dělají,“ konstatoval poslanec ČSSD v Interview ČT24. Sice uznává podíl regionů na problémech, ale v současnosti je podle něj klíčové, jak vnímá stranickou značku veřejnost.

Neomarxisté, liberálové, kluci a holky z ministerstev

A kdo podle Foldyny v současnosti utváří značku ČSSD? „Jsem v permanentní rozepři s takzvanými liberálními demokraty, neomarxisty a mladými sociálními demokraty. To je ta skupina, která se hemží po ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu zahraničí. Ti kluci a holky, kteří znají život prostřednictvím kanceláří,“ soudí.

Podle jeho slov pak tito sociální demokraté formují celkový obraz strany. Dobře to podle jeho pohledu není, protože z toho pak plynou výsledky, jaké ČSSD získala v posledních evropských volbách – okolo tří procent.

„Je to špatně a takhle to vnímá volič. Není podstatné, jak to vidí Jaroslav Foldyna a o čem si povídá se svými kolegy na schůzi. Schůze a naše sjezdy jsou něco jiného než to, co si říkají lidé na náměstích a co pak dělají, když jdou k urnám a házejí tam někoho jiného,“ myslí si sociálnědemokratický poslanec.

Konzervativec zaměřený na lidi práce

Sám podle svých slov vstupoval do ČSSD když strana jednoznačně zastupovala lidi práce. „Tito lidé práce dostali naši stranu do Strakovky hlavním vchodem. Toho si vážím a právě proto se nespoléhám na voliče s permanentkou do divadla v kapse,“ řekl v Interview ČT24.

Sám sebe považuje za konzervativního, „starého sociálního demokrata“. Ve straně působí Foldyna třicet let a pamatuje si, když měla ve znaku ještě ozubené kolo a klasy. Každému z toho bylo podle něj jasné, že ČSSD zastupuje lidi práce. „Dneska je tam ta růže a vypadáme trošku jako zahradníci Evropy,“ komentuje proměnu. Foldyna si ale uvědomuje, že i sociální demokracie v jiných evropských zemích se postupem času dostaly na druhou kolej.

Vidí inspiraci v Dánsku, kde sociální demokraté dokázali přehodnotit svůj postoj k otázkám národního státu a ve volbách uspět. „Myslím, že to ukazuje, jak to v Evropě se sociální demokracií v tuto chvíli je,“ vyzval k přehodnocení postojů i české sociální demokraty, kteří by podle něj měli vystoupit z „unylých názorů a prosazovat vlastní postoje“.