Hamáček je lepší vyjednavač než Babiš, říká Netolický. ČSSD podle něj hájí ústavu

Martin Netolický: Hamáček je lepší vyjednavač než Babiš (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) páteční jednání v Lánech ukázalo, že předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček je lepší vyjednavač než premiér Andrej Babiš (ANO). Hamáček totiž podle něj dokázal s prezidentem Milošem Zemanem dojednat konkrétní termín odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokracie ve sporu o ministra především hájí ústavnost, zdůraznil Netolický v Interview ČT24.

Prezident Zeman podle vyjádření Jana Hamáčka v Lánech uvedl, že ministra Staňka z pozice odvolá ke konci července. Když se prezident sešel ve čtvrtek s premiérem Babišem a bavili se o stejném tématu, žádný konkrétní termín nepadl. Pro konec Staňka ve funkci ministra kultury se sociální demokracie vyslovila už v květnu.

„Jan Hamáček je evidentně výrazně lepší vyjednavač než pan premiér,“ komentuje aktuální situaci Netolický. Páteční schůzka podle něj znamená ve vládní krizi výrazný posun. „V tuto chvíli jsem mírný optimista, že se ledy hnuly a že se situace vyřeší,“ doplnil.

Podle Netolického začal prezident Zeman stanovením data Staňkova odchodu opět plnit své ústavní povinnosti. „V ústavě je napsáno, že prezident republiky odvolá (ministra), jestliže to předseda vlády navrhne, v tomto případě všechny formality proběhly a nyní zazněl i termín, takže já předpokládám, že to tak bude,“ uvedl pardubický hejtman. 

„Ty průtahy mi přišly nehodné hlavy státu, a proto dnešek (pátek) považuji za ukončení debat ohledně kompetencí,“ pokračuje Netolický. „Myslím, že dnešním postupem pan prezident potvrdil, že Česká republika není prezidentský systém, ale parlamentní demokracie.“

„Sociální demokracie v tuto chvíli jednoznačně hájí ústavnost a to je podle mého názoru hodnota, která je velice silná,“ zdůraznil Netolický.

Netolický předpokládá, že ČSSD potvrdí nominaci Michala Šmardy

Širší vedení sociální demokracie bude o dalším postupu rozhodovat v pondělí. ČSSD chce, aby Staňka ve funkci nahradil Michal Šmarda. Prezident Zeman však opakovaně uvedl, že Šmarda není vhodný kandidát.

Netolický se domnívá, že ČSSD svůj postoj nezmění. „Předpokládám, že jakmile sociální demokracie potvrdí Michala Šmardu na ministerstvo kultury, pan předseda vlády předá tuto nominaci panu prezidentovi a ten ho bez zbytečného odkladu jmenuje.“

„Pokud dojde k tomu, že budeme nuceni měnit našeho nominanta na ministerstvo kultury, pak se dá očekávat, že skutečně ministři v zájmu zachování ústavnosti podají demisi,“ dodal Netolický v Interview ČT24.

Pardubický hejtman sám připomněl, že sociální demokracie už v podobném případě jednou ustoupila, když nebyl ministrem zahraničí jmenován Miroslav Poche. „Nemyslím, že je dobře, pokud takovéto bolestivé kompromisy se v politice dělají pravidelně. Zvlášť pokud je myšleno vážně naše vládní angažmá a pokud koaliční partner o toto angažmá stojí.“