Zeman se s kandidátem na ministra kultury setká příští týden, uvedl Babiš po jednání v Lánech

Brífink premiéra Babiše po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer jednal s prezidentem Milošem Zemanem. Věnovali se mimo jiné otázce výměny ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Návrh na jeho odvolání Babiš poslal na Hrad už před třemi týdny, když předtím prezident odmítl přijmout Staňkovu demisi. Zeman potvrdil, že se s kandidátem ČSSD Michalem Šmardou setká příští týden, uvedl Babiš. Hovořili také o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, o kterém bude z iniciativy opozice hlasovat ve středu sněmovna.

Premiér po jednání uvedl, že mu prezident v současném „složitém období“ vyjádřil podporu. Týká se podle něj demonstrací spolku Milion chvilek, ale i středečního hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala opozice kvůli evropským auditním zprávám ohledně Babišova střetu zájmů. „ČSSD se vyslovila, že bude hlasovat proti vyslovení nedůvěry, KSČM také, z tohoto důvodu se mohu domnívat, že nedůvěra vyslovena nebude,“ uvedl Babiš.

Debata v Lánech se podle Babiše týkala také současných vyjednávání o obsazení vrcholných pozic v Evropské unii či státního rozpočtu na rok 2020. Zeman se chce účastnit jeho projednávání na vládě i v Poslanecké sněmovně. Začátkem července se také v Lánech sejde kvůli rozpočtu prezidentův expertní tým.

Ohledně konce ministra kultury Antonína Staňka, jehož konec navrhl Zemanovi před třemi týdny a ČSSD ho požaduje nejpozději do konce června, se Babiš nedozvěděl nic nového. „Je mi líto, ale nic jiného neumím říct, než že pan prezident bude mluvit s panem Šmardou příští týden na Vysočině,“ konstatoval premiér. 

Staněk původně předložil svou demisi s účinností ke konci května. Když ji Zeman nepřijal, předseda sociální demokracie Jan Hamáček požádal premiéra Babiše o Staňkovo odvolání a Babiš odeslal návrh na Hrad. Prezident podle ústavy demisi ministra přijmout nemusí, musí však přistoupit k jeho odvolání, pokud to navrhne premiér. Ústava nicméně pro tento krok nestanovuje žádnou lhůtu. 

ČSSD podmiňuje hlasování o nedůvěře odvoláním Staňka

Sociální demokracie už v pátek oznámila, že její poslanci nepodpoří opozici ve snaze vyjádřit nedůvěru vládě. Pro pokračování ve vládě si však strana klade podmínky, mimo jiné i odvolání ministra kultury s ohledem na to, že podle koaliční smlouvy má o svých členech vlády rozhodovat sama.

„Zatím stále platí, že chceme mít situaci vyřešenou do konce června. Pokud by se tak nestalo, pravděpodobně bychom svolali mimořádné předsednictvo, které by rozhodlo, jak dále,“ řekl v pátek Hamáček.

Prezident a premiér se potkávají zhruba jednou měsíčně, na poslední schůzce v květnu probírali také Staňkovu rezignaci. Babiš rovněž tlumočil Zemanův úmysl zúčastnit se jednání vlády i sněmovny, na kterých se bude schvalovat státní rozpočet na rok 2020.