Státní zástupce Karabec dostal od kárného senátu pokutu. Bradáčová navrhovala jeho odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil žalobci Janu Karabcovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze plat o pětinu na deset měsíců. Kárný senát tak nevyhověl návrhu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové na Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní zneužil svou funkci k prosazování soukromých zájmů.

Podle rozhodnutí kárného senátu Jan Karabec překročil své kompetence. Mimo jiné se snažil ovlivnit postup jiného žalobce, Michala Hanycha z Městského státního zastupitelství v Praze. Několikrát se s ním spojil v souvislosti s prověřováním trestního oznámení.

Šlo o případ zastupitelů v Praze 11. Podle trestního oznámení konkrétním rozhodnutím způsobili škodu v milionech korun. Policie případ odložila. Karabec se podle Hanychovy výpovědi zasazoval o zahájení úkonů trestního řízení. Karabec také podle kárného senátu dané trestní oznámení sám revidoval na svém pracovním počítači a vytiskl ve své kanceláři.

Podle předsedy kárného senátu Jiřího Pally nešlo jen o nějakou nevhodnou komunikaci. „Jedná se o nepřímý, nicméně déletrvající, gradující zásah do průběhu šetření daného trestního oznámení a také o snahu ovlivnit jeho výsledek,“ řekl Jiří Palla.

Bradáčová: Odvolání je jediná možnost

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odvolání Karabce označila za jedinou možnost, žalobce prý nevratně ztratil její důvěru. Karabec se svým obhájcem Vlastimilem Rampulou naopak považovali postup Bradáčové za šikanu a pokus o profesní likvidaci.

Karabec byl v minulosti náměstkem předchůdce Bradáčové Rampuly. Nedlouho po nástupu nové vrchní žalobkyně se stal znovu řadovým žalobcem. Právě Rampula hájil Karabce v kárném řízení jako advokát. Žádný nátlak na Hanycha podle něj Karabec nevytvářel. „Je to tvrzení proti tvrzení,“ zdůraznil Vlastimil Rampula minulý týden při jednání kárného senátu

„Můj klient trvá na tom, že se jednalo o přátelské setkání, nezávazný odborný rozhovor. Rozhodně v jeho jednání nebylo možno shledat nějaké naléhání, aby konkrétní věc byla vyřízena konkrétním způsobem,“ řekl dnes Rampula.

V druhé části soud kárné řízení zastavil

Bradáčová vytýkala Karabcovi také to, že v kanceláři pracoval na řadě dokumentů či konceptů, které nesouvisely s jeho pracovní činností. Kárný senát k větší části údajných prohřešků uvedl, že jsou promlčené. U několika zbylých konstatoval, že vzhledem k malému rozsahu nejde o kárné provinění.

„Existuje hranice, že by se státní zástupce neměl účastnit sepisování podání jiné právní profese. Tuto tenkou hranici kárně obviněný překročil, ale podle prokázaných zjištění jen nepatrně, takže podle kárného senátu se ještě nejedná o kárné provinění,“ uvedl Palla.