Exkluzivní průzkum pro ČT: Poslanci by měli hlasovat o důvěře vládě, míní většina oslovených

Události: Podle průzkumu chce většina lidí hlasování o důvěře vládě (zdroj: ČT24)

Třetina lidí souhlasí se současnými demonstracemi proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Většina respondentů si myslí, že by vláda měla podstoupit hlasování o důvěře. Osmatřicet procent lidí soudí, že by se s hlasováním mělo počkat, až závěry návrhu auditu stran Babišova údajného střetu zájmů a neoprávněného čerpání stamilionových dotací firmou Agrofert potvrdí finální zpráva.

Současné protivládní demonstrace zaregistrovalo 90 % respondentů. Většina (59 %) se o demonstrace dále příliš nezajímá, bližší pozornost jim věnuje čtvrtina lidí (25 %), šest procent dotázaných se pak některé z demonstrací i zúčastnilo.

Co víte o současných protivládních demonstracích?
Zdroj: Median

Nejvíce účastníků a největší zájem je mezi vysokoškoláky, mezi voliči pravicové opozice a voliči Jiřího Drahoše z poslední prezidentské volby.

Třetina lidí (34 %) pak souhlasí jak s demonstracemi, tak s jejich cíli. Čtvrtině (26 %) nevadí demonstrace, ale neshoduje se se záměry demonstrujících. Více než pětině (22 %) pak přijdou neopodstatněné cíle demonstrantů a demonstrace jim vadí a zbylá necelá pětina (18 %) na demonstrace nemá vyhraněný názor nebo je nezaregistrovala.

Jak se stavíte k současným protivládním demonstracím?
Zdroj: Median

Demonstrace a jejich cíle nejsilněji podporují vysokoškoláci (48 %), voliči opozičních stran (přes 60 %) nebo lidé negativně hodnotící Andreje Babiše. Naopak demonstrace nejvíce vadí podporovatelům premiéra Babiše (70 %), voličům ANO (53 %) nebo voličům KSČM a ČSSD (40 %).

Závažná kauza, míní většina

Dotační kauzu vnímá jako závažnou 60 % oslovených, více než čtvrtina respondentů (27 %) dokonce za velmi závažnou. Obvykle jde o lidi s vysokoškolským vzděláním a voliče pravicové opozice.

Že lidé aktuální kauzu vztahují přímo na osobu premiéra, vyplývá ze závažnosti, kterou kauze přisuzují ti, kdo vnímají Babišovo působení v čele státu negativně (závažná pro 98 %) v kontrastu s těmi, kdo premiéra Babiše chápou jako přínos (závažná pro 16 % z nich).

Považujete kauzu a zveřejněné informace za závažné?
Zdroj: ČT24

Babišovu tvrzení, že v roli premiéra nezneužívá svého vlivu k čerpání dotací firmou Agrofert, již má ve svěřeneckém fondu, věří 31 % lidí. Třiapadesát procent této tezi nedůvěřuje, 16 % neví. Babišově argumentaci, že svůj střet zájmů vyřešil v souladu s českými zákony, věří 34 % tázaných, 50 % nevěří a 16 % neví.

OVM: Třetina lidí souhlasí s demonstracemi proti Babišovi (zdroj: ČT24)

Většina chce hlasování o důvěře

Většina respondentů (v součtu 56 %) míní, že by vláda měla podstoupit hlasování o důvěře. Výrazná část oslovených (38 %) zastává názor, že by se s hlasováním mělo počkat, až závěry návrhu auditu potvrdí finální zpráva, tedy zhruba tři měsíce. Čtvrtina (27 %) hlasování o důvěře zcela odmítá.

Myslíte si, že by se kvůli auditu EU mělo hlasovat o důvěře vládě?
Zdroj: ČT24

Zároveň si většina respondentů myslí, že současná situace by neměla vést k pádu vlády. Největší podporu má řešení v podobě konce vládního působení Andreje Babiše a dalších lidí ve střetu zájmů (37 %) a asi třetina (33 %) by vládu zachovala v současné podobě.

Jaké z následujících řešení současné situace preferujete?
Zdroj: ČT24

Většině vysokoškoláků (53 %) nebo bývalých voličů Jiřího Drahoše (58 %) by stačila výměna premiéra a dalších ministrů ve střetu zájmů. Věková skupina 60+ stojí nejčastěji (47 %) za současnou vládou, stejně tak voliči Miloše Zemana – 52 % z nich by ji vůbec neměnilo. Volání po konci celé vlády nepřevažuje v žádné ze sledovaných skupin.

  • Průzkum agentury Median pro Českou televizi se uskutečnil na vzorku 801 respondentů ve věku 18 a více let ve dnech 6. až 9. června, a to pomocí telefonického dotazování vyškolenými tazateli (CATI) a osobním pokládáním otázek s využitím laptopů a tabletů (CAPI).
  • Zobrazena jsou procenta odpovědí. Náhodná statistická odchylka činí +/-1,5 procentního bodu u postojů, které zastává pět procent respondentů, a až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, které zastává 50 % respondentů.