Vedení třídy přidá učitelům průměrně 39 korun za hodinu. Navýšení se stále odkládá

Učitelé si za třídnictví k platu v průměru přivydělají 38,5 koruny za hodinu. Za práci, kterou se třídou mají, si přijdou průměrně na 770 korun za měsíc. Vyplývá to z průzkumu ministerstva školství. Práce je podle učitelů i ředitelů náročná a zabere kolem dvaceti hodin za měsíc. Novela zákona z pera poslanců KDU-ČSL, která by zajistila příspěvky pro třídní učitele až do výše 3 500 korun, už přes rok čeká na projednání ve sněmovně.

Ředitelé mohou třídním učitelům k jejich tarifnímu platu za třídnictví připlatit 500 až 1300 korun za měsíc. Průměrně si učitelé podle posledního průzkumu ministerstva školství přijdou měsíčně na 770 korun.

„Rozhodně to není dostačující ohodnocení,“ řekl ČT Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora. Ve svém interním průzkumu mezi kantory spolek zjistil, že třídním učitelům jejich práce zabere zhruba 20 hodin měsíčně. „Když ty částky, které zveřejnilo ministerstvo, vydělíte dvaceti hodinami, vyjde vám, že si učitel za hodinu práce letos přijde na 31 až 46 korun hrubého,“ řekl Radek Sárközi a dodal: „I kdyby se ta částka vydělila deseti, pořád bude výsledek pod minimální mzdou.“

Oficiální data, která by upřesnila, kolik času třídní učitelé práci věnují, ministerstvo školství nemá. Podle ředitelky Střední školy a vyšší odborné školy umělecké v Praze Jany Porvichové je ohodnocení za tuto práci ještě o něco nižší. „Podle výsledku mé vědecké práce třídní učitel denního studia věnuje třídnické práci 5,54 hodiny týdně, tedy zjednodušeně 22 hodin měsíčně,“ uvedla výsledky své dizertační práce Porvichová.

Pedagogická komora ve svých odhadech vychází z výsledků mimořádného šetření ke stavu zajištění výuky učiteli ve školách mateřských, základních, středních a vyšších odborných, které od začátku školního roku probíhalo na všech českých školách. Z výsledků vyplynulo, že si učitelé za práci, kterou se třídou mají, vydělají průměrně 770 korun za měsíc. „Průměrná výše příplatku pro třídní učitele je nejvyšší ve středních školách (920 Kč). Na prvním stupni základních škol činí tento příplatek v průměru 880 korun, na druhém stupni základních škol 620 korun a nejnižší je ve vyšších odborných školách (590 Kč),“ stojí v dokumentu ministerstva.

Největším strašákem jsou agresivní rodiče

Třídní učitelé podle Sárköziho dělají sekretářky i psychology: „Je to opravdu hodně práce. Neustálé dohadování s rodiči, administrativa, příprava výletů, psaní posudků,“ řekl Sárközi. Podle něj učitelé navíc nemají na výběr, třídnictví totiž vzít musí: „Učiteli nařídí třídnictví ředitel. Oni vlastně nemůžou říct, že to dělat nebudou. Radši by si samozřejmě vzali brigádu mimo školství,“ dodal Sárközi.

„Rodiče jsou dneska vůči škole mnohem více agresivní, než tomu bylo před asi deseti lety. Nehledají problém u svých dětí, ale ve škole. Prvním nárazníkem pak bývá právě třídní učitel,“ vysvětluje ředitelka Porvichová. Na své škole zatím třídní učitele má, třídnictví totiž vychází skoro na všechny, podle ředitelky si tak učitelé nemusí závidět. „Chápou, že je to nutnost. Je to otázka určité loajality vůči zaměstnavateli,“ dodává Porvichová.

Navýšení? Už přes rok se odkládá

Poslanci KDU-ČSL loni přišli s novelou zákona, která by zajistila pro třídní učitele příspěvky od 2 500 Kč do 3 500 korun za měsíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) doporučil vládě, aby s návrhem souhlasila. Kabinet nakonec zaujal k návrhu stanovisko neutrální. Přesto už rok čeká novela na projednání. Je zařazena na program aktuální schůze poslanecké sněmovny.

Jeden z předkladatelů novely, Marek Výborný (KDU-ČSL), o jejím projednání ale pochybuje: „Návrh stále leží ve sněmovně a čeká na projednání. Je to jako věštění z křišťálové koule… Jsem vůči tomu skeptický. Od minulého roku jsem dával návrh na projednání už asi desetkrát,“ řekl Výborný.

Ministerstvo školství chce finance pro třídní učitele řešit v rámci reformy financování regionálního školství: „Naším úkolem je dostat k ředitelům dostatek prostředků do nadtarifních složek platu tak, aby mohli postupně tyto příplatky navyšovat,“ řekla mluvčí resortu Aneta Lednová.