Operace mandlí vedla k poruše vědomí. Ministerstvo se obrací na kraj i lékařskou komoru

Ministerstvo zdravotnictví chystá kvůli postupu pardubické nemocnice, který zachytil dokument České televize Infiltrace, podnět České lékařské komoře a Pardubickému kraji coby zřizovateli. Oznámil to šéf resortu Adam Vojtěch. Podle zmiňovaného dokumentu zůstal pardubický dětský pacient po běžné operaci krčních mandlí a následných komplikacích ve vigilním kómatu s poškozením mozku.

Chlapec několik minut krvácel na chodbě nemocnice a pomohla mu až přivolaná zdravotnická záchranná služba. „Moji kolegové se také spojí s rodinou a prověří, zda jim je poskytována veškerá pomoc jak zdravotní, tak sociální, na kterou mají nárok,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vedení nemocnice kontaktoval už loni, když se případ v médiích objevil poprvé. Teď je s ním opět v kontaktu. „Krajské nemocnice jsou nicméně řízeny krajem a ministerstvo nemá kompetence do jejich řízení reálně zasahovat,“ dodal.

Pokud by se podle ministra prokázalo pochybení nemocnice, bude požadovat vyvození odpovědnosti, nápravné kroky a odškodnění rodiny v náležité výši. Na spory pacientů a nemocnic pamatuje zákon o zdravotních službách. Nespokojený pacient může podat stížnost přímo nemocnici, která má povinnost ji vyřídit.

Případné odvolání se podává úřadu, který dal tomuto poskytovateli zdravotních služeb registraci, což jsou většinou krajské úřady a v Praze magistrát. Může se obrátit také na soud. Případ z pardubické nemocnice řeší soud v civilním sporu a situaci vyšetřuje i policie.