Velikonoční košty vín a otevřené sklepy. Vinaře čeká náročný víkend

Vinaři lákají na velikonoční koštování vín i otevřené sklepy. Během víkendu pořádají takové akce ve více než třiceti jihomoravských vesnicích a městech. Lidé mohou za ochutnávkou vín například do Uherčic, Rakvic, Dubňan nebo Čejkovic. Podle Petra Marka z vinařské asociace se produkce hroznového vína v Česku zvýšila za posledních pět let asi o 40 procent.

Lidé mají o víkendu možnost navštívit přes třicet jihomoravských akcí spojených s ochutnáváním vína. Ve více než dvaceti vesnicích pořádají vinaři výstavy neboli košty vín. „Výstava vín je v podstatě porovnávání vín od vinařů místních i od vinařů z okolí,“ řekl Jan Šátek z Uherčic na Břeclavsku.

Na výstavu vín se vinaři připravují celý rok – od zimního prořezávání keřů až po podzimní vinobraní. „Ta nejvydařenější vína potom dává vinař na košt, kterému předchází ještě zatřídění vzorků podle odrůd a samotné hodnocení vín odbornou komisí,“ upřesnil Vladimír Minařík, jeden z pořadatelů výstavy vín v jihomoravských Rakvicích.

Vstupné na košt vín se nejčastěji pohybuje okolo 200 korun, v ceně je obyvkle sklenička a katalog. „U místních výstav jde spíše o vinařskou slavnost, než o soutěž. Dopoledne chodí vinaři, kteří si chtějí v klidu vychutnat vína, odpoledne pak přijdou celé rodiny a baví se u cimbálu. Ochutnat může, co kdo snese. Letos máme 740 vzorků vín, to asi všechno nikdo nezvládne,“ doplnil Šátek.

Košty vín jsou na jihu Moravy tradicí

Košty vín jsou na jihu Moravy tradiční záležitostí. V Dubňanech na Hodonínsku se taková akce koná už několik desítek let. „Je to letos již 71. výstava, velikonoční termín je vhodný, protože po čtyřiceti denním půstu může člověk oblažit tělo i ducha několika doušky dobrého vína,“ dodal pořadatel Petr Příkazský.

Oblíbenou akcí jsou také otevřené sklepy, kde návštěvníci degustují víno přímo u zdroje, tedy ve sklepech vinařů. Nedělní velikonční procházku jihomoravskou vesnicí spojenou s ochutnávkou vína si můžou lidé naplánovat například v Čejkovicích. „Otevřeno bude třináct velikonočně vyzdobených vinných sklepů, kde hosté mohou ochutnat hlavně mladá svěží vína ročníku 2018 a k tomu speciality v podobě domácích pomazánek a zabijačkového menu,“ řekla za vinaře z Čejkovic Petra Domanská.

Ochutnávkových akcí, jako jsou výstavy vín nebo dny otevřených sklepů, se nejčastěji účastní malá a střední vinařství. Produkce vinné révy těchto zemědělců se podle Petra Marka z Vinařské asociace ČR za posledních pět let výrazně zvýšila.

„Podle našich údajů se nárůst výnosu loni oproti pětiletému průměru pohybuje kolem 40 procent. Na to, jaký bude letošní rok, si musíme počkat. Právě se blíží období nebezpečných jarních mrazů, které umí doslova zdecimovat vinice celých vinařských obcí.“

Nejoblíbenější v Česku je bílé víno

Češi nejraději pijí bílé víno, mezi jehož nejkvalitnější odrůdy pěstované na tuzemských vinicích patří Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Zlepšuje se také kvalita červených vín.

„Na prvním místě je fakt, že se naši vinaři postupně dostali na úroveň, která je srovnatelná s ostatními státy. Vliv na kvalitu našich červených vín má samozřejmě také změna klimatu. Dnes nám červená vína skvěle vyzrávají a přispívají tak k jejich vysoké kvalitě. Z bílých vín nás v posledních letech překvapuje také Rulandské bílé,“ uvedl Petr Marek. 

Kromě bílých vín se oblibě v poslední době těší také vína růžová a šumivá. „Růstu v segmentu šumivých vín pomáhá fenomén Prosecca. Postupně více a více u zákazníků získávají také oblibu vína suchá a snižuje se také averze k vínům zahraničním, “ popsal Marek současný trend.