Cestování o Velikonocích: policejní kontroly, plné vlaky a výluka pražského metra

Pražské metro čeká další velikonoční výluka. Tentokrát nebude jezdit linka C mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání, nahradí ji autobusy. O Velikonocích musí cestující ve veřejné dopravě i řidiči počítat i s dalšími komplikacemi počínaje plnými vlaky na počátku a v závěru svátků a konče zvýšenými kontrolami na silnicích.

Prodloužené víkendy využívá pražský dopravní podnik často k výlukám v metru a letos o Velikonocích tomu nebude jinak. Během čtyř dnů od 19. do 22. dubna chce mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov vyměnit téměř 400 dřevěných pražců za nové betonové. Vlaky s cestujícími tudy proto nebudou jezdit.

„Po dobu výluky u uzavřených stanic metra a v jejich bezprostředním okolí budou k dispozici vyškolení a jazykově vybavení informátoři DPP, odění v reflexních vestách. Celkem 32 vyškolených pracovníků bude radit cestujícím a rozdávat letáky,“ uvedl dopravní ředitel dopravního podniku Ladislav Urbánek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako náhrada poslouží především zvláštní autobusová linka XC, která bude jezdit z Pražského povstání na Kačerov a obslouží i stanice Pankrác a Budějovická. K dispozici ale nebude všem. Stanice Pražského povstání i Kačerov totiž patří k těm, které nejsou bezbariérově přístupné. Dopravní podnik proto doporučil, aby cestující na vozíku nebo s kočárkem na jih Prahy metrem raději vůbec nejezdili. Místo toho by měli jet autobusovou linkou 135, která jezdí z Florence na Chodov, případně 196, která spojuje Kačerov se Smíchovským nádražím. Obě linky budou posílené a dopravní podnik slíbil, že na všech spojích pojedou výhradně nízkopodlažní autobusy.

Na Velikonoce – a to včetně čtvrtka, kdy není svátek, ale jsou prázdniny – naplánoval pražský dopravní podnik také velkou výluku v Holešovicích. Opravovat bude většinu křižovatky na Strossmayerově náměstí, kterou nebude možné projíždět přímo ani v jednom směru, uzavřeny budou také oba oblouky směrem k nábřeží Kapitána Jaroše a tramvaje nebudou jezdit ani po trati ze Strossmayerova náměstí ke Štefánikovu mostu.

Linky 1, 6, 8, 17, 25 a 26 budou jezdit odklonem, linka 12 zůstane zrušena a jezdit budou náhradní linky 27 (polookružní z Levského na Staroměstskou, Právnickou fakultu a Malostranskou a zpět) a 34 (z Výstaviště Holešovice na Palmovku).

Velikonoce na kolejích: Nejen výluky, ale také plné vlaky

I na železnici jsou na Velikonoce naplánované výluky. Třeba Adršpach odřízne výluka trati mezi Náchodem a Policí nad Metují, cestu vlakem na Šumavu zase znepříjemní výluka úseku Klatovy – Železná Ruda. Výluky poznamenají velikonoční cestování i na některých tratích, které spojují velká města, do autobusů budou přestupovat cestující na cestě z Prahy do Českých Budějovic nebo z Brna do Ostravy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cestování o Velikonocích nepoznamenají ale jen výluky a omezení. Zkomplikovat je může i velké množství lidí, kteří chtějí cestovat. Například vlaky, které jsou povinně místenkové – Pendolino, Leo Express a RegioJet – byly již týden předem zčásti vyprodané a den před začátkem prázdnin zbývají už jen jednotlivá místa. Třeba RegioJet nabízí na trase Praha–Brno místa už jenom ve dvou svých vlacích (s odjezdem v 5:20 a 20:20) a v několika autobusech, které budou vypraveny jako posilové spoje.

Mezi Prahou a Ostravou mají České dráhy na čtvrtek vyprodána téměř všechna pendolina a nanejvýš jednotlivé volné sedačky zbývají ve vlacích Leo Expressu. Vyprodaná jsou na trase do Ostravy místa k sezení i v mnoha vlacích, ve kterých místenky povinné nejsou, cestující bez místenek tedy již mají jistotu, že alespoň v části trasy budou stát.

Velikonoce na silnicích: Policii zajímá alkohol

Ti, kdo pojedou autem, se musí připravit na to, že jim s vyšší pravděpodobností hrozí policejní kontrola. Policie avizovala zpřísněné kontroly, při kterých se bude zaměřovat především na alkohol. Ten je podle strážců zákona stále častou příčinou nehod. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch podotkl, že je v Česku i vysoká společenská tolerance alkoholu.

„Akceptování alkoholu u řidičů vozidel je však pro Policii České republiky nepřípustné, proto je u každé základní kontroly řidiče při dohledu nad silničním provozem prováděna dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Vzhledem k vývoji dopravní nehodovosti v České republice také nedoporučujeme uvolnění tolerance požití alkoholu u cyklistů,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni podle vedoucího BESIPu Tomáše Neřolda přispěl alkohol již první den velikonočních prázdnin – ve čtvrtek – k 4,6 procenta nehod včetně zvláště tragické havárie, při které zahynuly dvě děti. Řidič, který ji zavinil, měl v krvi 1,5 promile. Největší vliv ale má podle policejní statistiky alkohol na nehody dlouhodobě v pondělí.

Podle policie jsou Velikonoce na silnicích rizikové nejenom kvůli alkoholu. Na cesty obvykle vyrážejí i sváteční řidiči nebo lidé, kteří přes zimu nejezdí, za volant tak usedají po delší době.