Záchranka odvezla proti vůli matky novorozeně do nemocnice, teď musí zaplatit pokutu

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost jihomoravské záchranky, která v roce 2010 přes nesouhlas rodičů odvezla novorozence po domácím porodu bez komplikací do porodnice. Krajský soud za to záchranářům vyměřil pokutu, právo na omluvu a odškodnění teď matce a dítěti přiznal i konstituční tribunál. Usnesení soudu záchranná služba respektuje, stojí ale za tehdejším postupem lékaře.

Na usnesení z neveřejného jednání upozornila Liga lidských práv, informaci potvrdila mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

„Případ je podle Ligy významný tím, že přináší do českého práva respekt k autonomii jednotlivců a odmítnutí lékařského paternalismu přetrvávajícího z minulého režimu,“ uvedl za Ligu lidských práv Dan Petrucha.

Na stranu rodiny se v letitém sporu postavil Krajský soud v Brně. Přiznal matce a dítěti celkové odškodnění 100 tisíc korun. Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje pochybení popírala, její vedení hájilo rozhodnutí lékaře například s odkazem na podmínky v domácnosti, kde se dítě narodilo.

ÚS: Bezprostřední ohrožení dítěte nebylo prokázáno

Ústavní soud podle Ligy lidských práv potvrdil, že nebylo prokázáno bezprostřední ohrožení dítěte na životě a na zdraví. Nenastaly ani jiné naléhavé důvody, pro které by dítě mělo být okamžitě, i přes nesouhlas matky, převezeno do porodnice.

Podle soudu je v případě odnětí dítěte matce proti její vůli ihned po narození nutné prokázat existenci zvláště naléhavých důvodů pro takový postup. Všechny případy je pak nutné hodnotit individuálně.

  Rozhodnutí ÚS podle usnesení neznamená, že pro zdravotníky je vhodnější v případě ohrožení života a zdraví dítěte nezasahovat, aby se vyhnuli odpovědnosti za případný neoprávněný zásah.

„Takový výklad nelze v žádném případě akceptovat a předmětná kauza, probíhající již od roku 2010, svědčí právě o náročnosti posuzování daných otázek a o nutnosti individuálního přístupu,“ stojí v usnesení. 

Vedení záchranné služby za postupem svého lékaře stojí. „Usnesení Ústavního soudu, o kterém jsme byli informováni ze strany médií, respektujeme. Za tehdejším postupem našeho lékaře si stojíme, ani dnes bychom nejednali jinak. Pokud bychom totiž zvolili opačný postup a dítě do nemocnice k vyšetření neodvezli, mohlo dojít k ohrožení jeho zdraví či života. A dnes bychom mohli čelit žalobám za to, že jsme se o dítě nepostarali,“ uvedla ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

„Ohrožení života či zdraví dítěte by mohlo mít nesrovnatelně závažnější následky, které by na rozdíl od následků za zásah do soukromí rodiny již nešlo zvrátit či zmírnit. Zdraví dítěte pro nás bylo, je a bude vždy na prvním místě,“ dodala Albrechtová.