V pěti obcích si zvolili nové vedení. Průměrná účast dosáhla bezmála sedmdesáti procent

Obyvatelé pěti obcí ve čtyřech krajích si v sobotu vybrali nové vedení. Ve volbách zvítězila místní uskupení či sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast dosáhla v průměru 69,43 procenta. V neděli to uvedl mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar. Volební místnosti se uzavřely ve 22.00, statistici výsledky během noci postupně zveřejňovali na volebním webu. Poslední okrsek byl zpracován v neděli v 0.18.

Obecní volby si v sobotu zopakovaly obce Skršín na Mostecku, Otradov na Chrudimsku, Přeštěnice na Písecku a Petrovice a Slezské Pavlovice na Bruntálsku. Obyvatelé museli k volebním urnám znovu, protože se tam zastupitelstva po loňských říjnových volbách rozpadla nebo vůbec nevznikla. „Takovéto volby zpracovává Český statistický úřad i několikrát ročně,“ řekla první místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Mandát získalo dohromady 18 mužů a 13 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je přes 43 let. Nejstaršímu z nich je 65 let, nejmladšímu 25 let. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Skršín na Mostecku, kde se k volbám dostavilo 80,37 procenta voličů. Naopak v obci Otradov na Chrudimsku o složení zastupitelstva rozhodlo 54,59 procenta voličů, což je nejméně v těchto volbách. O 31 mandátů v pěti zastupitelstvech se v nových volbách ucházelo sto platných kandidátů, jejichž průměrný věk byl 45,4 roku. Dvěma nejmladším kandidujícím bylo 20 let, dvěma nejstarším bylo v době voleb 80 let. Pro volby bylo zaregistrováno 13 kandidátních listin.

Ve Skršíně končí současná starostka

Do zastupitelstev Petrovic a Slezských Pavlovic na Bruntálsku byla zvolena všechna kandidující seskupení. Volební účast se blížila 70 procentům. V Petrovicích zvítězilo sdružení Pro Petrovice, které bude mít za 43,08 procenta hlasů dva mandáty. Dvě křesla v zastupitelstvu bude mít také Život pro Petrovice za 38,12 procenta hlasů a zbývající mandát připadne Petrovicím 2019, které dostaly 18,79 procenta hlasů. K urnám přišlo v Petrovicích 78 ze 116 voličů, tedy 67,24 procenta.

Ve Slezských Pavlovicích se dostali do zastupitelstva všichni kandidáti z předních míst. Zvítězila Budoucnost Pavlovic současné starostky Lenky Drozdové, která získala 59,76 procenta hlasů a v pětičlenném zastupitelstvu bude mít tři zástupce. Pro Patrioty hlasovalo 40,23 procenta lidí a budou mít dva mandáty. Volit přišlo 66,25 procenta voličů.

Nové volby do zastupitelstva Přeštěnic na Písecku vyhrálo sdružení Obec lidem, získalo 31,82 procenta hlasů a dva mandáty. Do sedmičlenného zastupitelstva se dostaly všechny čtyři kandidující subjekty. Volební účast dosáhla 77,1 procenta. Na radnici se dále dostali Svobodní (26,9 procenta) se dvěma mandáty, s výsledkem 24,6 procenta má dva mandáty i KDU-ČSL. Sdružení Lidé obci má 16,5 procenta a jeden mandát.

Ve Skršíně na Mostecku volby vyhrálo sdružení Společně a narovinu s lídrem Davidem Suchánkem. Zájem o sobotní hlasování byl vysoký. V sedmičlenném zastupitelstvu usedne pět členů vítězného hnutí a dva mandáty obsadí nezávislí kandidáti. Svůj post neobhájila současná starostka Anna Junková. „Občané rozhodli podle své vůle, kterou respektuji. Nyní běží desetidenní lhůta na to, aby se lidé obrátili na soud v případě, že mají pochybnosti o regulérnosti voleb,“ sdělila Junková. Pokud se nikdo na soud neobrátí, svolá starostka ustavující zasedání. Volby se ve Skršíně konaly znovu kvůli tomu, že klesl počet zastupitelů pod pět. Mandát složili tři zastupitelé v prosinci, důvod neuvedli.

Další hlasování bude v Žiželicích

Obyvatelé Otradova na Chrudimsku mohli dát v sobotních volbách své hlasy jednomu sdružení nezávislých kandidátů SNK Otradov. Volební účast dosáhla 54,59 procenta. V Otradově počet členů zastupitelstva klesl loni pod zákonnou hranici pěti. Někteří zastupitelé rezignovali, volby se proto musely opakovat.

V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Další nové obecní volby byly vyhlášeny na 15. června 2019 a uskuteční se v jedné obci, a to v Žiželicích na Lounsku.