Vodáci začnou o víkendu odemykat řeky, na některé ale nově nesmí

V sobotu zahájí vodáci sezonu, jako první odemknou Bílinu. Na některých řekách se ale tradiční jarní akce nekoná. Poprvé po 28 letech se neuskuteční například na Chrudimce.

Vodáci už v sobotu 23. března odemknou řeku Bílinu. Týden nato budou pokračovat na Orlici, Lužnici a Sázavě. Březen zakončí na Svitavě. V dubnu se fanoušci vodních sportů chystají na nejpopulárnější Vltavu.

Některé řeky ale zůstanou uzamčené. „Jsou kladeny nepřekonatelné překážky od majitelů vodních elektráren, rybářů nebo odborů životního prostředí, a proto byly jarní akce spojené s otevíráním na řece Doubravě, Chrudimce, Cidlině i Střele zrušeny,“ vysvětluje důvody správce vodáckého webu raft.cz Petr Ptáček.

Kvůli suchu nemohli vodáci oblíbenou Doubravu uzamknout. A nebudou ji ani odemykat. „Krajský úřad obdržel podnět, ze kterého vyplývá, že termín konání vodáckého sjezdu pro letošní rok nebyl písemně oznámen,“ upozornil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Regulované zvýšení toku může ohrozit životní prostředí

Ochrana mihule potoční zavírá vodákům řeku Střelu. Vodáci potřebují zvýšit její tok, to by ale podle Odboru životního prostředí (OŽP) Krajského úřadu Karlovarského kraje mohlo ohrozit populaci mihule.

„Z hlediska vodohospodářského by to pravděpodobně nebyl žádný problém, pakliže se Střela udrží v řečišti. Problém ale OŽP shledává v možném ovlivnění populace mihule,“ upřesňuje mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. „Provozování akce OŽP nevylučuje, ale je třeba ji i náležitě právně ošetřit,“ dodává.

„Velký problém nastává tam, kde žádáme příslušné povodí řeky o nalepšený stav tak, aby vodáci mohli bezpečně plout,“ potvrzuje pořadatel každoročního odemykání Střely, Cidliny a Ohře Bohumil Pražák.

Vodáci by letos také mohli plout po některých úsecích řek a vod beztrestně s alkoholem v krvi. Počítá s tím novela zákona o vnitrozemské plavbě, která začátkem března prošla sněmovnou.

Pro vůdce malých plavidel bez vlastního pohonu, která nepodléhají evidenci, má platit limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Změna by se týkala méně významných vodních toků, na významných řekách má i dál platit nulová tolerance. Nyní jde novela do Senátu.