Silný vítr potrápí Česko i během víkendu, v noci na pondělí může dosahovat síly orkánu

Silný vítr nezeslábne nad Českem ani během víkendu, v noci na pondělí může dokonce na horách dosahovat síly orkánu. Aktualizovanou výstrahu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Vítr zřejmě bude slábnout až během pondělního dne. Příští týden pak denní maxima většinou zůstanou pod 10 stupni Celsia.

V sobotu bude vát jihozápadní až západní vítr, který dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. V neděli ráno sice nejprve vítr zeslábne, ale odpoledne se vrátí s ještě větší silou.

Nejsilnější bude podle meteorologů v noci z neděle na pondělí, kdy může na horách vítr dosáhnout v nárazech rychlosti až 125 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

Výstraha před větrem platí pro celou Českou republiku až do nedělních 4:00 ráno. Znovu se potom vítr objeví v neděli odpoledne a noci na pondělí, výstraha platí od nedělních 15:00 až do pondělních 12:00.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Příští týden spadnou noční teploty pod nulu, místy může sněžit

ČHMÚ v sobotu zveřejnil i měsíční prognózu počasí, podle které se má oproti předchozím rekordně teplým dnům značně ochladit. Zatímco tento týden rtuť stoupla místy nad 20 stupňů, příští týden se stěží dostane nad deset stupňů Celsia. V noci pak teploty hlavně v příštím týdnu spadnou zřejmě pod bod mrazu. Bude převážně oblačno až zataženo a místy bude možná i sněžit.

x
Zdroj: ČT24

V následujících dvou týdnech (od 25. března do 7. dubna) pak meteorologové očekávají týdenní průměry denních teplot kolem 12 stupňů a nočních teplot kolem tří stupňů.

„Toto roční období je však charakteristické přechodnými vpády chladného vzduchu. Lze tedy očekávat přechodné teplotní výkyvy do teplejších i studenějších hodnot,“ dodává ČHMÚ.