Ukrajina je mnohem významnější, než si připouštíme, říká Petr Pavel

Petr Pavel hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině se jedná především o princip, který spočívá v tom, že by měla mít stejnou šanci, jako měla Česká republika, když se před lety rozhodovala, kam chce patřit. V pořadu Události, komentáře to uvedl bývalý šéf Vojenského výboru NATO a někdejší náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel. „Ukrajina samozřejmě potřebuje čas. Nesmíme ji vnímat černobíle,“ poznamenal.

Nejvyšší ústavní činitelé se ve středu na Pražském hradě shodli, že Česko sdílí postoj NATO vůči Ukrajině a Rusku, a to včetně hodnocení událostí v Azovském moři. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) tak uhájil oficiální pozici české zahraniční politiky i před prezidentem Milošem Zemanem, který patří mezi dlouhodobé kritiky sankcí vůči Rusku. 

Někdejší šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel tento vývoj vítá. „Jsem rád, že zazněla shoda. Doufám, že se jedná o shodu opravdu všech čtyř hlavních hráčů na naší politické scéně a že shoda bude pokračovat i v dalších tématech, nejenom k Ukrajině a k Rusku,“ uvedl Pavel v pořadu Události, komentáře. 

Ukrajina je přitom podle Pavla mnohem důležitější, než si napovrch připouštíme. „Protože na Ukrajině se jedná o princip, a především ten bychom měli zastávat,“ poznamenal.

„Ten princip spočívá v tom, že Ukrajina by měla mít stejnou šanci, jako jsme měli my, když jsme se chtěli rozhodnout sami o tom, jaká bude naše budoucnost, kam budeme chtít patřit. Stejnou šanci bychom měli dát Ukrajině a neměli bychom nikomu dovolit, aby jí takové právo upíral,“ vysvětlil Pavel.  

Ukrajina přitom podle Pavla samozřejmě potřebuje čas. „Nesmíme ji vnímat černobíle. Ukrajina má svoje problémy, které musí řešit. Ať už je to korupce, ať je to styl politiky, ať je to nezávislost soudů, výkonnost při reformách…,“ řekl s tím, že to všechno jsou věci, na které se tato země musí zodpovědně podívat. 

„My bychom měli udělat všechno, abychom jí v tom pomohli a samozřejmě abychom jí pomohli v tom principiálním stanovisku, tedy že má právo se samostatně rozhodnout,“ dodal Pavel.  

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.