Karlovarskou dálnici pokryl sníh, havarovalo na ní sedm aut

Tři hodiny museli řidiči objíždět dálnici D6, na které západně od Karlových Varů ráno havarovalo pět aut. Později se ještě u Sokolova střetla další dvě auta. V Karlovarském kraji sněžilo a v době, kdy se nehody staly, dálnici částečně pokrýval rozbředlý sníh. Další nehoda ráno komplikovala dopravu i u Prahy, na dálnici D10 se srazila dvě vozidla, silničáři v té době varovali před namrzajícím deštěm.

Nehody na dálnicích D6 a D10 se staly v obdobný čas kolem půl šesté ráno. U Prahy se podařilo dálnici po půl sedmé zprůjezdnit, v západních Čechách museli řidiči sjíždět na objízdnou trasu ještě další dvě hodiny.

Obě se staly za nevlídného počasí – zatímco na dálnici D10 u Prahy podle silničářů namrzá déšť, na dálnici D6 u Karlových Varů nasněžilo. Pět vozidel neskončilo v příslovečné jedné hromadě, podle policejního mluvčího Jakuba Kopřivy šlo o dvě nehody v pětikilometrovém úseku mezi Jenišovem a Novým Sedlem. Později se na dálnici D6 stala ještě jedna nehoda – u Sokolova se srazila dvě osobní auta. Dálnice ale zůstala průjezdná.

Nehody na karlovarské dálnici se obešly bez zranění. S lehkým zraněním jednoho z řidičů naopak skončila nehoda na D10 u Prahy, kde se srazilo nákladní auto s dodávkou.

Na řidiče číhají sněhové jazyky a namrzající srážky

Ranní sněžení je nesrovnatelné s tím, které v pondělí zasáhlo Moravu, stále ale sníh v některých krajích padá a jeho rozbředlé zbytky zůstávají hlavně na silnicích nižších tříd, na horách potom na všech silnicích. V Krušných horách a na Šumavě se podle meteorologů mohou tvořit i sněhové jazyky. „Tam, kde leží sníh, jak fouká, zafoukává to na silnice,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Hausel.

Před namrzajícími srážkami varují silničáři kromě středních Čech také v severní části Olomoucka, ve Zlínském kraji a také na Vysočině. „Vyjížděli jsme už večer a od druhé hodiny ranní znovu na všechny okresy. Ošetřujeme silnice především kvůli ledovce, na některých úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku se dělají sněhové jazyky,“ řekla dispečerka vysočinských silničářů Eva Mušková.

Brno se z kalamity již vzpamatovalo

V pondělí dopoledne zasáhlo velmi silné sněžení velkou část Moravy. Meteorologové vydali i výstrahu, podle které mělo napadnout až 10 centimetrů sněhu, například v Brně ale hovořili správci komunikací spíše o 20 centimetrech. Řidiči na významných silnicích například mezi Brnem a Svitavami nebo v Buchlovských vrších strávili neplánovaně i dvě hodiny navíc.

Počasí omezilo také provoz veřejné dopravy – regionálních autobusů, ale i MHD v Brně a Zlíně. Jak ujistil provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl, všechny problémy se podařilo vyřešit během pondělí, v úterý již počasí dopravu nekomplikovalo, i když sníh ve městě zůstával.

„Všechny vozy ráno vyjely z vozoven, na všech trasách jsme jezdili podle jízdního řádu a k žádným zpožděním nedochází. Pokud bych odhlédl od toho bílého okolo nás, tak ranní špička odpovídala běžnému pracovnímu dni,“ podotkl.