Tabulky ukazují průměrný plat učitelů přes 39 tisíc korun. Řada z nich však na tuto částku nedosáhne

Události: Platy učitelů rostou (zdroj: ČT24)

Průměrný hrubý měsíční plat učitelů přesáhl 39 tisíc korun, což je o pět tisíc víc než v roce 2018. Vyplývá to z nové analýzy ministerstva školství, kterou získala ČT. Stejným tempem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly platy učitelů zvyšovat i v příštím roce. Ve vládě však panuje spor, jestli se má zvyšovat jen tarifní složka všem nebo i prémie těm učitelům, které ředitelé považují za dobré.

Od února dostanou i kuchařky, školníci a další nepedagogičtí pracovníci ve školství skoro tři tisícovky navíc, a jejich hrubá mzda tak průměrně vzroste na 21 tisíc korun měsíčně.

Ministerstvo školství ve své nejnovější analýze tvrdí, že jen od roku 2015 do letoška vzrostl průměrný plat pedagogů o víc než 12 tisíc korun hrubého. Nejrychleji stát zvyšoval učitelské platy v posledních dvou letech.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka velká část učitelů, více než dvě třetiny, může na aktuální průměrný plat dosáhnout. Ředitelé škol však tvrdí něco jiného. „Pokud bereme v úvahu lednovou výplatu, tak na 39 tisíc nedosáhne skoro nikdo,“ uvedl například ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí v Praze Jan Korda.

Učitel ze ZŠ a MŠ Kašava Tomáš Juříček připouští, že slibovaná částka zní pěkně. „Ale můj plat se od ní liší velice výrazně, řekl bych možná o světelný rok. Je potřeba to brát asi s rezervou, protože do těch platů se počítají i platy ředitelů,“ upozornil.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) slibuje v průměru pro celý rok 2019 desetiprocentní navýšení. „Od ledna je desetiprocentní navýšení tarifu a od března, případně dubna budou mít po podpisu rozpočtu ředitelé k dispozici i dostatek prostředků pro netarifní složky platu,“ upřesnil Plaga. Je přesvědčen, že na plat 39 tisíc dosáhne v průběhu roku téměř polovina učitelů.

Průměrný plat učitelů v letech 2014 až 2019
Zdroj: ČT24 / Ministerstvo školství

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že do roku 2021 vzroste průměrný plat učitelů minimálně na 150 procent jejich průměrné mzdy z roku 2017. Tedy aspoň na 45 342 korun hrubého měsíčně. Tento závazek podle Babiše stále platí a kabinet má pro svůj plán podporu všech parlamentních stran.

Všem stejně nebo dobrým víc

Spor se však vede o to, jak velkou míru autonomie budou mít v rozdělování peněz na platy ředitelé. „Rok 2020 chceme navýšit o 15 procent s tím, že tarif by měla být půlka a půlka by měla být pohyblivá složka. Protože my skutečně chceme, aby ředitelé škol měli podstatně větší kompetence,“ navrhuje Babiš.

Vládní ČSSD a také komunisté, kteří kabinet tolerují, s tím nesouhlasí „Já bych byla ráda, kdyby celá ta částka šla do platových tarifů, protože učitelé mají pořád nízké platové tarify,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

ANO se však může spolehnout na podporu minimálně některých opozičních poslanců. „My jsme pro to, aby i určitá část šla do netarifních částí,“ předesílá poslankyně a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

O konkrétní podobě 15procentního růstu platů učitelů v příštím roce by měla vláda rozhodnout na podzim.