Žena potřebuje transplantaci obličeje. Na zákrok ale v Česku chybí lékař... a v zahraničí peníze

Události: Žena potřebuje transplantaci, na operaci ale chybí peníze (zdroj: ČT24)

České nemocnice provádějí sice rekonstrukci obličeje, s některými náročnými případy si ale přesto nedovedou poradit a například na transplantaci obličeje speciální tým chybí. Mnozí pacienti se proto obrací na pracoviště v zahraničí, jenže složitou zahraniční operaci obvykle tuzemská pojišťovna odmítá hradit. Jedním z takových pacientů je i Mirka Dobešová, která kvůli nádoru přišla o část tváře.

Rakovinou měkkých tkání onemocněla Mirka Dobešová ve čtrnácti letech. Vše začalo bolestí zubů, ukázalo se ale, že dívce z čelisti vyrůstá nádor, který zasáhl celou ústní dutinu. „Odebrali polovinu horní čelisti i se všemi zuby a lícní kost, místo podočnicového oblouku mám titanovou mřížku,“ vyjmenovává Mirka Dobešová, jaké zákroky musela podstoupit. 

Navzdory prognózám se vyléčila, vystudovala vysokou školu a pracuje. Jenže její obličej se hroutí a dnes jednatřicetileté ženě tak hrozí, že přijde i o další části tváře, zuby a zrak. Od roku 2010 objížděla nemocnice v Česku a hledala lékaře, kteří by jí pomohli. Komplikovaný zákrok zahrnuje totiž i transplantaci kostí a tkání.

„Většinou se k tomu všichni stavěli s otázkou, co by se tak dalo zkusit. Z Olomouce mě poslali do Brna, z Brna do Heidelbergu… Člověk se v tom systému plácá,“ popisuje Mirka svou nemocniční anabázi. 

Obrátila se proto na specialisty v zahraničí. Zpráva Karla Nováka, vedoucího lékaře centra pro zahraniční pacienty z kliniky ve Weidenu, potvrdila, že operace je nutná. „Stav se zvolna stále zhoršuje a do budoucna ohrožuje nemocnou jak infekčními komplikacemi, tak poškozením oka i dalšími komplikacemi,“ stojí v lékařském potvrzení.

Plán operace už je, peníze zatím chybí

Tuzemská pojišťovna ale zahraniční léčbu odmítla uhradit. Mirce se totiž nepodařilo získat jednoznačné potvrzení, že žádné české pracoviště potřebnou operaci neprovede. „Má medicínsky složitý případ, který tady nedokázal nikdo vyřešit,“ připouští prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.  

Mirka Dobešová od ledna změnila pojišťovnu, zatím se na ni ale neobrátila, peníze na operaci shání prostřednictvím veřejné sbírky. Potřebuje pět milionů korun, k 6. lednu od dárců získala něco málo přes milion. 

Přispět mohou lidé Mirce Dobešové na transparentní účet 2901488890/2010.

Na klinice v Hannoveru už pro ni přitom vypracovali operační plán. „Mělo by se začít transplantací kostí, kterou by se nahradily scházející prostory. Plastičtí chirurgové by měli dále pracovat na vytvarování obličeje. Otázkou jsou zuby a je potřeba také udělat nos, protože ten se úplně sesypal,“ upřesnila Mirka Dobešová.

Nejde jen o vzhled

Operaci by si přála podstoupit co nejdříve. Zatím se jí daří mluvit i jíst, ale obává se, že to se může brzy změnit. Rekonstrukcí, respektive transplantací obličeje, neřeší totiž pacienti samozřejmě jen změnu vzhledu, která zapojení do běžného života více usnadní, ale především jimi chtějí zastavit další zdravotní potíže: problémy s příjmem potravy nebo mluvením. 

Pacienti s takovými komplikacemi se pak zpravidla straní společnosti a propadají depresi. Lékaři hovoří o takzvané sociální smrti. I proto se nemocnice při obličejových operacích snaží zákrok skloubit rovnou s rekonstrukcí. V co nejpřesnější práci jim dnes pomáhají i trojrozměrné modely nebo 3D tiskárny.

  • Statisticky pacienty v Česku připraví o část obličeje nejčastěji onkologické onemocnění, týká se to až devadesáti procent případů. Na vině ale může být také vrozená vada či úraz.
  • Při rekonstrukci tváře lékaři pracují s tkání odebranou z pacientova těla, což bývá využíváno u rekonstrukcí čelistí, lícních kostí nebo okolí očí. Variantou je i protéza vyrobená na míru, ta se používá při modelaci ušního boltce či nosu.
  • K nejnáročnějším zákrokům patří odstraňování poloviny obličeje, horní čelisti nebo celkové ošetření větších obličejových defektů. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna za poslední tři roky uhradila 132 takových výkonů.