Rodiny padlých vojáků prožívají smutné Vánoce. Bratr jednoho z nich chce do armády

Rodiny vojáků, kteří letos zemřeli za hranicemi, prožívají bolestivé Vánoce (zdroj: ČT24)

Letošní rok byl druhým nejtragičtějším v počtu padlých českých vojáků v zahraničních operacích. V Afghánistánu zahynuli čtyři muži – Tomáš Procházka, Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Ztrátu svých blízkých pocítili pozůstalí naplno znovu o Vánocích.

Patrika Štěpánka zabil letos 5. srpna spolu s dalšími dvěma vojáky sebevražedný atentátník. „Na Vánoce vzal vždycky trubku a hrál koledy, pro mě vždycky hrál Chtíc aby spal. Je to strašně stará ukolébavka. Teď jsem mu ji nechala zahrát v kostele,“ říká matka padlého vojáka Ladislava Štěpánková.

Bolestivé svátky

Vánoční svátky se u Štěpánků vůbec neslavily. „Vánoce slaví lidi, že jsou spolu…,“ podotkl Patrikův bratr Filip Štěpánek. „Den ode dne je to horší, protože se vám čím dál víc stýská. Říkala jsem si, že ho uvidím v listopadu, až přijede. A teď vidíte, že kluci se vrátili, ale vy můžete čekat pořád a víte, že se to nestane, prostě je to hrozné,“ posteskla si Štěpánková.

Patrik Štěpánek má u svého domu v Mokrouších na Rokycansku nový památník, rodina ho začala stavět v září. „Chci, aby to bylo vedle nás, Páťa tam prostě patří, tady je doma, nemůže to být někde jinde,“ zdůraznila matka padlého vojáka. „Je spousta lidí, co na něj myslí, ať už kamarádi, známí. Tak aby za ním každý mohl jít,“ vysvětluje bratr Filip.

Ještě před odletem do Afghánistánu slíbil bratrovi Patrikovi, že sám vstoupí do armády. Tento slib chce příští rok splnit. „Týden předtím, než se to stalo, se mě ptal, jestli jsem rozhodnutý. Řekl jsem ano, že to platí,“ vzpomíná Filip.

Rodina to už přijala. „Teď už vím, že tam taky musí, chápu ho. Oba dva si slíbili, že tam půjdou, že tam budou spolu,“ podotkla Štěpánková.

Jeho rozhodnutí chápe i polní zdravotník Filip Nekola, který s Patrikem Štěpánkem sloužil přímo v Bagrámu. Sám se nacházel jen několik desítek metrů od místa, kde sebevražedný atentátník zaútočil. „Nedokážu si představit, že bych byl v roli těch rodičů, kdyby mi umřel jeden syn v armádě a druhý tam chtěl vstoupit,“ podotkl ale Nekola.

Patrika Štěpánka a jeho dva padlé spolubojovníky Kamila Beneše a Martina Marcina vyznamenal posmrtně prezident Miloš Zeman. Všichni tři dostali medaili za hrdinství v boji.