
Události ČT: Oleje i třeba čokoláda zanáší kanalizační stoky
Oleje, máslo, ale i třeba čokoláda se do odpadů dostanou v tekutém stavu. Tam ale rychle ztuhnou a na stěnách kanalizace se usadí. Ta pak o to víc zapáchá. Nejkritičtější je takzvaná shybka u Čechova mostu, která vede pod Vltavou.
„Tuk se čistí velmi složitě, protože je pružný. Takže na usazeniny používáme krumpáče, sekyry,“ uvedl vedoucí oddělení průzkumu stokové sítě Pražských vodáren a kanalizací Jan Bernát.
Práce to je nezáviděníhodná. Podmínky jsou náročné, pracovníci se proto ve tmě, vlhku a zápachu každou hodinu střídají. „Musíme mít pracovní oblečení. Prsačky – holiny do prsou, ochranné rukavice, přilbu. A i nějaký respirátor,“ řekl manažer stokové sítě Zbyněk Venkrbec.
A nezbytný je i přístroj, kterému sami říkají smradometr. Hlídá koncentrace jedovatých plynů. K čištění používají i speciální auto s hadicí a vodní tryskou, která nánosy rozbíjí a pak i vysává.
Za jak dlouho se pracovníci vodovodů a kanalizací budou muset na stejné místo kvůli čištění zase vrátit, není jisté. Může to být za půl roku, ale i za několik let. Záleží na tom, co všechno lidé do kanalizace vypustí.