Vleklá kauza Rath: Před rokem padlo obvinění, soud ale hned tak neskončí

Praha – Přesně před rokem obžaloval státní zástupce bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a dalších deset lidí. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Rath však vinu odmítá – prý jde o politický proces. Kauza se týká např. rekonstrukce zámku Buštěhrad nebo modernizace krajských nemocnic. U soudu už zazněly stovky hodin odposlechů, teď probíhá výslech svědků. Líčení je zatím naplánováno do května.

Podle žalobce Petra Jiráta jsou právě odposlechy klíčovým důkazem a celou skupinu usvědčují z ovlivňování veřejných zakázek. Policie nahrála stovky hodin rozhovorů z kanceláře Kateřiny Pancové nebo z vily, kterou Pancová obývá s Petrem Kottem – exposlancem za ODS a bývalým šéfem středočeské VZP. Právě tyto dva označuje obžaloba za hlavní organizátory korupce. U soudu zazněl mimo jiné i záznam, kdy policisté chytili Davida Ratha s krabicí od vína, ve které bylo sedm milionů korun, a slyšet bylo i šustění papíru a počítání Petra Kotta. 

Podle žalobce se škoda, kterou Rath a další spoluobvinění způsobili, pohybuje v řádech desítek milionů korun. Pancová a Kott prý na úplatcích žádali 48 milionů korun a 38 milionů skutečně dostali. Z této částky pak měl k Rathovi putovat jeho podíl: 22 milionů. Bývalý hejtman prý ale převzal jen 16 milionů, zbytek už nestihl, protože ho mezitím zadržela policie. 

Na odposleších Pancová a Kott rozebírali například postupy týkající se nákupu akcií a zlata. Na jiné nahrávce zase Pancová probírá stavební práce financované Středočeským krajem s podnikatelkou Ivanou Salačovou. Ta se jako jediná přiznala ke korupci a obžaloba pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Salačová mimo jiné soudu řekla, že v odposleších se hovoří o odevzdání provize 15 milionů korun za to, že získá s další firmou buštěhradskou zakázku.

Ivana Salačová čeká před soudní síní
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Řeč byla prý o milionech za to, že její firma Fisa a společnost Konstruktiva Branko, jejíž manažer Pavel Drážďanský je také obžalovaný, dostanou zakázku. Salačová uvedla, že „provizi“ měla s Drážďanským zaplatit napůl. Ze zakázky ale později odstoupila.

Podle Salačové také odposlechy dokazují, jak se domlouvaly předávky úplatků. Schůzku ohledně provize prý řešila loni s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, která prý chtěla peníze dodat do své kanceláře. „S paní ředitelkou jsme domlouvaly, kde předáme provizi, první splátku. Navrhovala jsem, že se setkáme v Diplomatu (hotel). Paní ředitelka říkala, že nejbezpečnější je její kancelář,“ uvedla podnikatelka.

Rath však vinu od začátku odmítá, žádné úplatky prý nevzal a celá kauza podle něj nese rysy politického jednání. Na začátku soudního líčení uvedl, že za jeho obviněním stojí „tichá koalice některých politiků a některých lidí z nové justice“, kteří prý potřebovali případ, aby si vybudovali politickou či profesní kariéru. Kott i Pancová byli ve svých výpovědích velmi struční. Prý se cítí nevinni a skutky, které jim žalobce klade za vinu, jsou podle nich nereálné.

Advokáti obviněných u soudu opakovaně namítali, že odposlechům není rozumět a policejní přepis prý často neodpovídá záznamům. Navíc poukazovali na to, že byly odposlechy nařízené nezákonně, a proto prý nemají ve spisu co dělat coby důkaz. Soudce Pacovský na tyto výtky reagoval, že budou odposlechy záležitostí hodnocení soudu.

„Neseme dárečky“ – místo vína byly v krabici miliony

Koncem prosince u soudu zazněla nahrávka, kde se hovoří o dárku, kterým měly být krabice s vínem pro další obžalovanou, exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. S krabicí na víno zadržela tentýž den policie Ratha poté, kdy odešel ze schůzky s Pancovou z jejího domu v Rudné u Prahy. Nahrávku pořídila policie v kanceláři Pancové, podle záznamu za ní přišli podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová a manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský se slovy, že „nesou dárky“. Údajně to měly být krabice s vínem. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů coby první část provize za získání zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

Podle obžaloby pak odvezla Pancová krabici domů do Rudné u Prahy, kde z ní odebrala polovinu peněz, přičemž zbytek si odnesl Rath, když vpodvečer odcházel z domu z jejich společné schůzky. Ratha po odchodu zadrželi kriminalisté a do domu vzápětí vtrhlo policejní komando, které zatklo Pancovou s Kottem. Rath detektivům tvrdil, že v krabici je víno, po otevření se ale ukázalo, že v ní byly bankovky. Rath byl podle svých slov v šoku a neumí si situaci vysvětlit. Odcházel prý s vědomím, že si odnáší víno.

David Rath odchází z jednací síně Krajského soudu
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Skoro poslední přišel na řadu odposlech, který zaznamenává dění ve vile Pancové ve chvíli, kdy byl odcházející David Rath zatčen. Bývalý hejtman se s dvojicí Pancová–Kott rozloučil, krátce poté ho venku zadržela policie i s krabicí od vína. Kott s Pancovou na záznamu dále hovoří, po několika minutách uviděl před domem policii a Pancové řekl, ať zůstane v klidu. Odposlech končí, když zásahová jednotka vyrazila dveře. 

Kott – URNA. Nic nedělej. Nic nedělej.
Pancová – Jsme v pr**li.
Kott – V klidu, v klidu.
Pancová – Tak jsme v pr**li.    

Sobotka prý Ratha odrazoval od losovaček

Vedle odposlechů z vily či kanceláře Pancové zazněly u soudu i odposlechy telefonických hovorů. Záznamy obsahují zmínky o schůzkách údajných aktérů případu a předávání materiálů ohledně zakázek, které podle obžaloby provázela korupce. Policie sledovala telefony od listopadu 2011 do května následujícího roku, kdy v kauze zatýkala. Byli to například projektanti, kteří měli na starost opravu zámku Buštěhrad, nebo Petr Kott. Policie odposlouchávala i telefony další obžalované Lucie Novanské, která zastupovala firmu organizující losování zakázek.

Zda se volající baví o konkrétních zakázkách, které podle obžaloby provázela korupce, lze podle Jiráta málokdy hned přesně určit, záznamy ale prý zapadají do mozaiky ostatních důkazů. Aktéři kauzy se údajně domlouvají například na tom, jak si budou vzájemně dělat „křoví“ v obchodních soutěžích a různě se o všem možném ujišťují.

Na jednom z odposlechů je slyšet i současný premiér Bohuslav Sobotka, který chtěl po tehdejším hejtmanovi Davidu Rathovi, aby řešil tendry při výběrových řízeních jinak než losováním. Sobotka v odposlechu z poloviny ledna 2012 říká, že se „zase objevil článek týkající se mladoboleslavské nemocnice“. „Otázka je, jestli by nestálo za to odložit to do doby, než vstoupí v účinnost nový zákon,“ dodal Sobotka. Zvažoval také, zda by nebylo lepší „nějak se nezbavit té losovačky“. Rath na to odpověděl, že situaci prověří, ale na nový zákon by nečekal. „Je udělaný tak geniálně, že se neodsoutěží vůbec nic,“ dodal tehdejší hejtman. Tendr na vybavení boleslavské nemocnice patří podle obžaloby k zakázkám, které údajně provázela korupce.

Jeden ze svědků: „Tady je Krakonošovo“

Přehrávání odposlechů u soudu skončilo v lednu, pak přišly na řadu výslechy svědků. Soudní líčení ale muselo být dvakrát na delší dobu přerušeno kvůli nemoci jednoho z členů senátu. Soud vyslechl např. obchodního ředitele firmy Dräger medical Václava Baxu. Tato společnost se prý zajímala o tendry týkající se modernizace nemocnic v Příbrami a Kolíně. Dräger ale nemohl podmínky tendrů splnit, protože odpovídaly pouze možnostem dvou firem – Puro Klima a Hospimed. Manažeři těchto dvou firem jsou přitom mezi obžalovanými v kauze.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Baxa uvedl, že jeho kolegovi bylo řečeno při jednáních s Puro Klima u jiného tendru, že „to je Krakonošovo“. Údajně to znamenalo, že vliv na tendr se týká jen určitých firem a nemá smysl se dále o zakázky zajímat. Baxa také uvedl, že zbylé firmy v tendru týkajícího se středočeských nemocnic na něj dělaly dojem, že dělají „křoví“, aby vše vypadalo navenek v pořádku.

Tři svědci však u soudu využili svého práva nevypovídat, protože by jim hrozilo trestní stíhání. Šlo např. o stavbyvedoucího ve firmě Konstruktiva Branko Miroslava Červeného, který se měl podle obžaloby podílet na tvorbě falešných faktur. Dalším je bývalý jednatel firmy Pozemní a vodní stavby Vladimír Kančev – také ten měl vyrábět falešné faktury. Ve své výpovědi na policii označil Kančev tyto peníze jako provizi nebo úplatek. Třetí svědkyní, která odmítla vypovídat, byla Věra Bohuslavová, jež pracovala ve firmě organizující veřejné zakázky.

Soud je zatím naplánován do května

Jirát v kauze viní skupinu 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Týkaly se prý opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a modernizace nemocnic. Podmínky obchodních soutěží financovaných zčásti dotacemi Evropské unie byly údajně „ušité na míru“ předem domluvené firmě.
   
Žalobce označuje jako organizátory Pancovou a Kotta, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Zbylých osm obžalovaných jsou šéfové a manažeři firem. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest – až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie navíc v říjnu rozšířila obvinění Rathovi i dalším aktérům kauzy – do případu je prý zapletena i největší stavební společnost v Česku Metrostav. (Více čtěte v tomto článku

isifa
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Petr Topič

Hlavní líčení v tomto případu je naplánováno do května. Mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová však již dříve uvedla, že nelze určit, zda se soud na jaře přiblíží k závěru, protože dosud není znám například konečný počet svědků. Před soudem se kauza projednává od loňského srpna.