Opozice požaduje vyšetřovací komisi k sílícím špionážním aktivitám Číny a Ruska

Opozice chce vyšetřovací komisi k vlivu autoritativních režimů na Česko (zdroj: ČT24)

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN chtějí vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi, která by hodnotila vliv cizích autoritativních režimů na Česko a hledala způsoby, jak tomuto vlivu lépe čelit. Opoziční strany to oznámily na společné tiskové konferenci. Důvodem jsou výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství, které upozorňovaly na sílící špionážní aktivity Číny a Ruska.

Sněmovna návrh na ustavení komise zařadila na program své nynější prosincové schůze. Hlasy ANO, ČSSD, SPD a KSČM ale odmítla požadavek poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové na pevný termín projednávání návrhu. Bez pevného zařazení hrozí, že se sněmovna k ustavení komise do Vánoc nedostane. Langšádlová chtěla, aby dolní komora návrh projednala 18. prosince.

Vyšetřovací komise by se měla zabývat informacemi o hrozbách pro Česko ze strany cizích států, mohla by také hledat inspiraci pro zlepšení situace v ČR u zemí, které už se podobnou problematikou zabývají déle. Návrh podpořila bývalá ministryně obrany a poslankyně vládního ANO Karla Šlechtová.

„Cílem je přijít s konkrétními návrhy opatření v oblasti exekutivy i legislativy, aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům, které mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii,“ uvedla Langšádlová.

Poslanec Pavel Žáček (ODS) podotkl, že parlamentní vyšetřovací komise, které se zabývají vlivem cizích mocností, má řada demokratických zemí, zmínil například Spojené státy. Sněmovna by podle něj měla vytvořit nástroje, které by analyzovaly bezpečnostní hrozby pro Česko.

Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česko musí zůstat suverénní zemí a nesmí se stát provincií silnějšího státu nebo bojištěm cizích mocností. Vyšetřovací komise by k tomu podle něj měla přispět. „Je to zaměřeno především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy, které byly zveřejněny tajnými službami. Ale režimů, které nás ohrožují, je samozřejmě více,“ řekl.

Lidovci se podle šéfa poslanců Jana Bartoška chtějí v komisi zasazovat o vznik účinných nástrojů, které by eliminovaly vliv cizích mocností na českou politiku. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský považuje za roli sněmovny, aby hájila bezpečnostní zájmy Česka. Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman podle něj hrozbu ze strany Ruska přehlížejí.

Tajné služby varují před kyberútoky i Hedvábnou stezkou

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě zveřejněné v pondělí varovala před aktivitami ruských a čínských zpravodajců, kteří podle ní mimo jiné působí na velvyslanectvích obou států. Kontrarozvědka zároveň upozornila na lehkovážný přístup českých politiků a státních zaměstnanců, z něhož cizí zpravodajci těží.

Podle BIS pak ministerstvo zahraničních věcí čelilo v roce 2017 dvěma kyberšpionážním útokům, jeden z nich dle dostupných informací směřoval z Ruska. Vojenské zpravodajství pak ve své výroční zprávě uvedlo, že čínský projekt Hedvábné stezky bude pro EU zdrojem rostoucích obav. 

Spolupráci s Čínou a Hedvábnou stezku podporuje prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček okomentoval závěry BIS ohledně vlivu Číny slovy, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. „Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti,“ uvedl.

I podle poslance KSČM Zděňka Ondráčka není potřeba vyvolávat paniku, že se na českém území něco zásadního děje. „Samozřejmě je potřeba obě zprávy číst. Neříkám, že se nic zásadního neděje, ale neděje se nic tak zásadního, abychom tomu přikládali větší význam,“ řekl ČT. 

„Aktivity různých tajných služeb na území ČR čile kvetou, ať už se jedná o Čínu, či Rusko,“ konstatoval šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD). „Musíme ale počítat, že na našem území se pohybují i tajné služby jiných států. Takže bych to nevytrhával, že jenom tyto dvě země tady mají své zpravodajce,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak oznámil, že vláda se zprávě BIS bude věnovat v lednu na speciálním zasedání. Ministři by podle něj měli sdělit, jaká dělají protiopatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost a ekonomické zájmy státu. Informacemi od tajných služeb se podle Babiše zabývá i Bezpečnostní rada státu. „Není to nic nového, v minulosti se o tom mluvilo,“ uvedl.