Hejtman Půta odmítl obvinění z korupce. Stíhání označil za účelové s cílem odstranit ho z politiky

Krajský soud v Liberci se začal zabývat korupční kauzou, v níž je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy. Trest hrozí i hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj), který je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hejtman od počátku obvinění odmítá.

Hejtman Půta u soudu zdůraznil, že si nikdy o žádný úplatek neřekl a žádný nepřevzal. Trestní stíhání považuje za snahu odstranit ho z veřejného života. V úterní výpovědi stíhání několikrát označil za účelové a následně odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. „Neexistovala situace, že by evropské peníze byly ohroženy,“ řekl Půta. Podle obžaloby úplatek pro něj činil 830 tisíc korun.

Půta u soudu také vysvětloval, proč se s některými lidmi, kteří nyní sedí mezi obžalovanými, stýkal mimo svoji kancelář a to na čerpací stanici. Hejtman řekl, že na takové schůzce nevidí nic podezřelého a místo zvolil proto, že ho měl při cestě. Jedná se podle něj o veřejné prostranství, které je navíc monitorované kamerami. Znovu zdůraznil, že si nikdy o žádný úplatek neřekl a žádný nepřevzal.

Důkazy, které jsou v tom spisu obsaženy, jsou využívány výlučně v neprospěch obžalovaného. Tím hlavním cílem je moje odstranění z politiky, z veřejného života, koneckonců i osobní a ekonomická likvidace.
Martin Půta
obžalovaný, hejtman Libereckého kraje

Líčení jsou zatím naplánovaná tento týden do pátku a ještě na dva dny v příštím týdnu. Spis má podle státního zástupce Radima Kadlčka asi dva tisíce stran, obžaloba kolem 250 stran. Jen čtení obžaloby mu dopoledne zabralo skoro dvě a půl hodiny. Líčení se koná v největší jednací síni libereckého soudu, ani tak ale nestačila místa vyhrazená obhajobě. Obžalovaní s obhájci zabrali také celou pravou část hlediště s čtyřmi řadami, kde sedává veřejnost.

Půtovi hrozí pět až deset let vězení

Půtovi hrozí pět až deset let vězení. Policie dospěla k závěru, že přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat v roce 2011 evropskou dotaci z ROP Severovýchod, tedy ještě před tím, než se stal Půta předsedou Regionální rady ROP Severovýchod. „Neměl jsem možnost ho nijak ovlivnit,“ uvedl Půta.

Projektu při jeho nástupu do funkce předsedy regionální rady hrozilo, že nedostane žádnou dotaci, protože zástupce žadatele Jiří Zeronik byl pravomocně odsouzen za pokus uplácení. Zeronik, který je v tomto případě také obžalován, ale z funkce následně odstoupil.

Podle Půty je úředníci a právníci upozorňovali, že když projekt jako dotační vyřadí, tak mohou čelit žalobě. Projekt tak pokračoval, veden byl ale jako rizikový. O dotaci tak podle hejtmana žadatel mohl usilovat až poté, co bude stavba dokončená a budou provedené kontroly. Žádné evropské peníze na tento projekt nakonec vyplaceny nebyly. 

Obžaloba se ale domnívá, že hejtman jednal ve prospěch projektu pod slibem úplatku od zástupců firmy Metrostav, která rekonstrukci dělala a stavbu předfinancovala. „V tomto orgánu (regionální rada) měl (Půta) zásadní postavení a při rozhodovací činnosti v rámci tohoto orgánu měl iniciovat přijetí dvou rozhodnutí, které byly výhodné pro žadatele o dotaci,“ řekl žalobce Radim Kadlček.

Za první rozhodnutí měl podle obžaloby slíbeno 800 tisíc korun a dostal půl milionu. „Ve druhém případě mělo jít o převzetí jeho závazku vůči jednomu ze spoluobžalovaných společností Metrostav, která za něj závazek uhradila,“ řekl státní zástupce. Šlo o 30 tisíc korun. Půta to odmítá.

Obžalovanému Půtovi je kladeno za vinu, že za příslib úplatku a částečně za převzetí úplatku ovlivnil rozhodování výboru regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod.
Radim Kadlček
státní zástupce

Obžalovány jsou i čtyři firmy

Kauza se týká i dalšího evropského projektu v Liberci, oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena.

Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), která je obžalovaná jako právnická osoba stejně jako firmy Developer CZ, Gallos a Metrostav. Firma Metrostav se do řízení přihlásila i jako poškozená, požaduje náhradu škody od GEPO 43,5 milionu korun.  

Obžalovaným hrozí tresty od pěti do dvanácti let. Právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Stíhaní jsou pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti. 

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta byl v kauze obviněn už v listopadu 2014. Soud měl původně začít letos v září, Půtovi obhájci ale před zahájením jednání podali námitku na podjatost přísedící. Soud ji sice odmítl jako neodůvodněnou, právníci ale podali stížnost k vrchnímu soudu. Ten stížnosti vyhověl a označil přísedící za podjatou. Senát už doplnila nová přísedící.

  • Narodil se 13. září 1971 v Liberci. Vystudoval obor veřejná správa na Metropolitní univerzitě Praha.
  • Pracoval jako technolog a vedoucí výroby ve společnosti Vulkan v Hrádku nad Nisou (1993–2002), poté byl starostou Hrádku nad Nisou (2002–2012).
  • Od února 2007 je zastupitelem Libereckého kraje, od listopadu 2012 hejtmanem. Je členem hnutí Starostové a nezávislí (STAN), krátce byl také jeho předsedou. Do března 2014 vedl hnutí Starostové pro Liberecký kraj, v letech 2004 až 2008 byl členem Strany pro otevřenou společnost. 
  • V listopadu 2014 policie Půtu obvinila z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta obvinění odmítá a čeká na soud, před kterým se chce obhájit. Do vyřešení případu se vzdal funkce předsedy STAN a později odstoupil i z čela ROP Severovýchod. V čele Libereckého kraje zůstal.