Za následky očkování chce stát vyplácet odškodnění. Týkat se ale bude jen minima lidí

Události: Za následky očkování chce stát vyplácet odškodnění (zdroj: ČT24)

Za trvalé zdravotní následky po povinném očkování by mohl stát vyplácet odškodnění. Pokud návrh schválí zákonodárci, každý rok by kompenzace podle odhadu ministerstva zdravotnictví získaly jednotky pacientů. Ročně přitom lékaři očkují zhruba 400 tisíc dětí. Teď za případnou újmu na zdraví nenese odpovědnost ani stát, ani lékaři.

Tříletá Veronika má už rok problémy s klouby. „Stačí, aby dostala rýmu nebo kašel, a hned se to projeví na chůzi, nožky ji prostě přestanou poslouchat,“ říká její matka Erika, podle níž dcera onemocněla po očkování proti spalničkám.

„Do týdne kulhání, desátý den po očkování měla klasickou reakci ve formě vysokých teplot, které potom odezněly, ale od té doby byla pořád nemocná,“ tvrdí Erika. Sama není proti očkování, ale vadí jí, že jí s nevyléčitelnou nemocí dcery nikdo nepomůže.

Nemoc někdy s očkováním nesouvisí

Podezření na nežádoucí účinky vakcín hlásí pacienti Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, ročně jich dostane kolem devíti set. „Spousta hlášení ale vůbec neprokáže příčinnou souvislost s očkováním. Případů, kde se to prokáže, je v řádu desítek,“ říká ředitelka ústavu Irena Storová.

Nejčastěji si lidé stěžují na tzv. hexavakcínu. Po ní mívají podle rodičů a lékařů děti často teplotu, bolí je místo vpichu a častěji brečí. Ústav v takovém případě řeší možné příčiny s výrobcem vakcín.

Nejčastější reakce po hexavakcíně
Zdroj: SÚKL
  • Ze 794 nahlášených podezření na nežádoucí účinky po očkování se v loňském roce týkalo 288 případů hexavalentních vakcín, 124 případů očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím a 111 pak ochrany proti pneumokokům. Nejméně podezření na reakci bylo ve spojení s vakcínami proti chřipce (28 případů) a klíšťové encefalitidě (20 případů).
  • Počet nahlášených podezření se nerovná počtu skutečných nežádoucích účinků. Reakce nebo příznaky totiž často s očkováním nesouvisí nebo není možné souvislost prokázat.
  • Zdroj: SÚKL

Není jasné, jaké reakce se budou uznávat

Pacienti na odškodnění za prokázané následky očkování v současnosti nárok nemají, za dva roky by už ale mít mohli. „Pokud budou nějaké závažné důsledky, tak se můžeme bavit o řádu milionů korun,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO). Žádat o odškodnění by podle návrhu bylo možné až tři roky zpětně.

Jaké reakce stát bude uznávat, však zatím jasné není. „Zákon jenom nastavuje pravidla odškodnění, ale vyhláška bude nastavovat to, co se bude odškodňovat. A to je úhelný kámen celého procesu,“ míní Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio – rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování.