Je jedno, jak se alkohol do těla dostal. Ústavní soud odbyl muže, který nadýchal po užití kapek

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost řidiče Martina Maška, který při policejní kontrole nadýchal 0,03 promile alkoholu. Mašek ale tvrdí, že si vzal pouze léky proti chřipce, které alkohol v malé míře obsahovaly. Podle zdůvodnění soudu platí v Česku při řízení nulová tolerance alkoholu v krvi a nezaleží na tom, jakým způsobem se alkohol do těla řidiče dostal.

Za daný přestupek Maškovi úřady na půl roku odebraly řidičský průkaz a kromě pokuty 2500 korun musel ještě zaplatit dalších tisíc korun za správní řízení. Muž ale odmítá, že by před jízdou pil alkohol a trest mu připadá nepřiměřený.

„V České republice platí tzv. nulová tolerance alkoholu v krvi při řízení motorových vozidel. Z provedeného dokazování zcela zjevně vyplynulo, že stěžovatel před jízdou alkohol požil, a to bez ohledu na zdroj alkoholu. Z příbalových letáků léků, které měl stěžovatel užít před jízdou, plyne, že obsahují alkohol a nejsou vhodné pro řidiče,“ uvedl Ústavní soud.

Podle soudu tak není podstatné, do jaké míry byl řidič ovlivněn, ale že se v jeho těle nacházel alkohol. Mašek měl podle zdůvodnění soudu vědět, že se může užitím uvedených léků bezprostředně před jízdou uvedeného přestupku dopustit.

Soudy, na které se Mašek v minulosti obrátil, daly stejně jako ÚS také za pravdu policii. Podle ÚS Krajský soud v Praze i Nejvyšší správní soud, které tuto záležitost posuzovaly, dostatečně odůvodnily zákonnost rozhodnutí policie.

Mašek ve své stížnosti nesouhlasil především s výší trestu, který byl podle něj nepřiměřený. Zároveň také nesouhlasil s tím, že se ho policisté při kontrole nezeptali, zda před jízdou nepožil léky s obsahem alkoholu. Tato skutečnost ale nebyla podle ÚS podstatná.