Vznik reportáže o Babišovi mladším byl v pořádku, převážil veřejný zájem, věří předseda Syndikátu novinářů

90’ ČT24: Práce investigativních novinářů a etika (zdroj: ČT24)

Sabina Slonková a Jiří Kubík postupovali podle předsedy Syndikátu novinářů Adama Černého eticky, když připravovali reportáž o Andreji Babišovi mladším. Babišův otec, který je předsedou české vlády, i někteří jeho političtí spolupracovníci a spojenci přitom hovořili o hyenismu, narušení soukromí nebo dokonce přepadení. Podle Černého je ale důležité, že se novináři jako takoví ihned představili, navíc v daném případě převažuje nad ochranou soukromí veřejný zájem. Okolnosti vzniku reportáže Televize Seznam byly jedním z témat 90' ČT24.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v prvním prohlášení po zveřejnění reportáže o jeho synovi označil skryté natáčení muže, který je podle něj psychicky nemocný, za „odporné, hnusné a vrchol hyenismu“. Zmínil se také o tom, že Sabina Slonková a Jiří Kubík Babiše mladšího „přepadli v bytě ve Švýcarsku“. O „hyenismu“ hovořil například také místopředseda hnutí ANO Richard Brabec.

Předseda Syndikátu novinářů Adam Černý je ale přesvědčen o tom, že způsob, kterým reportáž vznikla, je v pořádku. „Byla použita skrytá kamera, ale zároveň se novináři představili,“ upozornil.

Za zásadní považuje, že v tomto případě jde o člověka spoluobviněného v případu dotačního podvodu, kterého policie nedokázala kontaktovat. Jde přitom o kauzu, kde je zároveň obviněn i český premiér. „Při posuzování případu jsou v konfliktu dva významné zájmy. První je ochrana soukromí a proti tomu stojí veřejný zájem, to znamená důvod, proč je třeba zjistit nějakou informaci. Důležité je, že skrytá kamera a skrytá identita je možná použít pouze tehdy, když informaci nelze použít jiným způsobem a je pro to zcela zásadní důvod. To je meritum debaty i v této reportáži a já si myslím, že informace nebylo možno sehnat jiným způsobem,“ shrnul Adam Černý.

S tím souhlasí i advokát a člen Unie obhájců Ondřej Múka. „Velice důležitý je kontext situace, zda se novináři představili, zda to působilo tak, že se jedná se souhlasem té osoby, zda byl poskytnut souhlas následně. Domnívám se, že v daném případě jednoznačně převažují kritéria, která svědčí o tom, že o zásah do soukromí, který by byl řešitelný v rovině práva – trestního, já se domnívám ani civilního – zde nešlo,“ ujistil.

To, že premiér tvrdí, že je jeho syn nemocný, na věci mnoho nemění. „Zpráva, o kterou se opírá skutečnost, že obviněný nebyl schopen vypovídat, má nějaké stáří. Když mluvíme o onemocnění jako schizofrenie, neznamená to, že je osoba trvale nesvéprávná,“ upozornil předseda Syndikátu novinářů.

Úvahu, že by schvalování postupu Slonkové s Kubíkem mohlo vést k tomu, že podobně mohou novináři se skrytou kamerou – řečeno s premiérem – „přepadnout“ kohokoli a kdykoli, však Černý důrazně odmítl. „Musí být silný důvod. Ochrana soukromí je velmi respektována,“ podotkl. Veřejný zájem převažuje pouze v případě, kdy se například vyšetřuje možný dotační podvod, ve kterém navíc figuruje jako obviněný i jeden z nejvyšších ústavních činitelů.

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi na ukrajinském Krymu, anektovaném Ruskem. Zmínil také, že k Čapímu hnízdu podepisoval nějaké dokumenty, nevěděl prý ale, co podepisuje.

Premiér Babiš potvrdil, že jeho syn na Krymu skutečně byl, odmítl ale, že ho někdo unesl. Zdůraznil, že obě jeho dospělé děti, které jsou v kauze stejně jako premiér trestně stíhané, jsou psychicky nemocné. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.