Národní třída, Albertov, ale i náměstí Svobody a centrum Zlína. Kde všude se bude slavit 17. listopad

V sobotu 17. listopadu uplyne 29 let od pádu komunistického režimu. Po celém Česku si lidé připomenou jak listopadové události roku 1939, tak především roku 1989. Největší oslavy se konají již třetím rokem pod záštitou Festivalu svobody v Praze.

Letošní Festival svobody odstartoval již několik týdnů před 17. listopadem. Koncerty, výstavy, diskuze a další podobné akce se konají již od 28. října, ode dne oslav 100 let Československa. Cílem festivalu je mimo jiné vyvolat diskuzi a zamyslet se nad dalším směřováním republiky. Proto organizátoři na internetových stránkách spustili anketu Klíčové otázky, která by měla například zjistit, co si Češi představují pod pojmem svoboda.

Pro herečku Terezu Voříškovou, která na Václavském náměstí v sobotu vystoupí jako jeden z řečníků, má svoboda jasný význam. „Já a spousta mých kamarádů, moje generace, může pracovat, v jaké zemi chce. Můžu cestovat, kam chci, číst, co chci, a říkat, co chci,“ prohlásila. 

Festival otevře návštěvníkům Národní třídu v Praze. Korzo Národní přinese výstavy, divadelní představení, veřejné čtení v Obýváku Václava Havla nebo diskuze. Jednotlivé akce se neodehrají pouze venku, ale také uvnitř. Na divadelní scéně studia Dup 39 se představí adaptace Audience Václava Havla s názvem Antiwords. Národní divadlo nabídne inscenaci z legionářského prostředí Plukovník Švec.

„Každý může strávit ten den jakkoliv chce. A za to spojení jsem ohromně rád, protože dokazuje, že 17. listopad může být dnem, který společnost více spojuje, než rozděluje,“ uvedl mluvčí Korza Národní Martin Pinkous.

Rok 1939 připomene pieta u Hlávkovy koleje

Studentská část Univerzity Karlovy pořádá Uctění památky 17. listopadu na Albertově.  Od 11 hodin se tam uskuteční pietní akt, vystoupí akademici, na programu je také diskuze. 

Pásmo koncertů propojených s řečnickými vystoupeními rozezní Václavské náměstí od půl páté večer. Na Koncertě pro budoucnost se mohou návštěvníci těšit na Pražský výběr, Prago Union, Barboru Polákovou a dalších 14 hudebníků. Za „řečnický pult“ se postaví čeští herci jako Tereza Voříšková, Eva Holubová nebo Aňa Geislerová. 

V Národním divadle organizace Post Bellum předá večer Ceny paměti národa. Mezi oceněné patří Jiří Světlík, Milena Blatná, Helena Kociánová a Marta Szilárdová. „Každý rok oceňujeme osobnosti, které ve svém životě prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova,“ uvedla mluvčí organizace Post Bellum Jana Holcová. 

Kromě akcí pod hlavičkou Festivalu svobody zažije Praha řadu dalších připomínkových událostí. Pietní akt na počest studentů, které zatklo gestapo v roce 1939, se uskuteční v 9 hodin u Hlávkovy koleje. Průvod k uctění památky Jana Opletala a studentů hájících akademické svobody a lidská práva vykročí v deset hodin z Jenštejnské ulice. U pomníku obětem komunistů se vzpomene na oběti totalitního režimu. Katolická církev připomene hodnotu svobody od 10 v kostele sv. Ludmily při slavnostní mši.

V sobotu mají také lidé možnost navštívit zajímavá místa. Den otevřených dveří připravilo od 10 hodin ministerstvo dopravy. Technické muzeum nabídne vstup do svých prostor za snížené vstupné po celý den. Divadlo Archa nechá nahlédnout do svého zákulisí návštěvníky při komentovaných prohlídkách.

Svátek státní, ne jen pražský

Ačkoli se největších oslav dočká hlavní město, listopadové okamžiky si lidé připomenou i na dalších místech. Po celé republice jsou naplánovány pietní akce, besedy či koncerty.

V Brně se slavnostního programu ujali studenti vysokých škol. Akce s názvem Brněnský sedmnáctý má za úkol připomenout hodnoty, za které studenti bojovali v období nesvobody. Na náměstí Svobody vystoupí studenti, akademici i pamětníci. Účastníci uvidí vzpomínkové záběry nebo si poslechnou hudební vystoupení. Od sedmi večer projde městem tradiční lampionový průvod.

Na uctění památky 17. listopadu se ve Zlíně podílí několik institucí – město Zlín, Univerzita Tomáše Bati, Studentská unie, Městské divadlo Zlín a Živý Zlín. V 16:30 od rektorátu univerzity vyrazí průvod studentů a občanů Zlína. Na náměstí Míru od 17 hodin vystoupí řečníci a kapela Sunday Session. Lidé společně zavzpomínají na oběti komunismu, položí květiny a zapálí svíčky u pamětní desky.

V Plzni se pod záštitou Festivalu svobody spojili studenti Lékařské fakulty UK a skupina pro)(hnutí.  Ve Schované kavárně a univerzitní kavárně Družbě si přichystali besedy, autorská čtení nebo promítání snímků z listopadu 1989. V plzeňském Zach's Pubu se předvedou básnici při takzvané slam poetry. V 19 hodin společně oslaví 17. listopad setkání se svobodou a pro svobodu.

V letošním roce na 17. listopad připadl také šestý ročník Noci divadel, do kterého se zapojilo téměř 100 divadel. Některé z nich chystají program ve slavnostním duchu.

  • Brno, Památník tří odbojů – 10:00, slavnostní shromáždění
  • Brno, náměstí Svobody – 15:00, vzpomínkové setkání „Brněnský sedmnáctý“
  • Brno, Mendelova univerzita – 19:00, koncert Pavla Šporcla
  • České Budějovice, Jihočeské divadlo – 17:11, průvod Rozsviťme demokracii, vystoupení studentů a pamětníků, zapálení svíček
  • Děčín, Křížová ulice – 18:00, setkání k 17. listopadu v rámci Festivalu svobody
  • Janské lázně, Klicperovo divadlo – 19:00, vystoupení s písněmi Karla Kryla
  • Jihlava, Masarykovo náměstí – 17:00, Sametový průvod, ohňová show
  • Jihlava, DKO Jihlava – 18:00, koncert Den boje za svobodu a demokracii v podání orchestru ZUŠ Jihlava
  • Liberec, Památník obětem komunismu – 10:00, vzpomínkové shromáždění a pietní pochod
  • Litomyšl, Státní zámek Litomyšl – 17:00, koncert studentské kapely Cabelles
  • Mladá Boleslav, Pamětní deska obětem komunistického režimu – 9:30, položení věnců, projev historika PhDr. Luďka Beneše a vystoupení pěveckého sboru
  • Mnetěš (Litoměřicko) – 11:00, završení kampaně Stromy svobody – vysazení lipové Aleje svobody
  • Olomouc, Památník bojovníků za svobodu a demokracii – 11:00, pietní akt
  • Ostrava, náměstí Dr. E. Beneše – 15:00, Oslava svobody - Řekni to po svém – vyjádření názorů účastníků, diskuze, průvod
  • Pardubice, před Východočeským divadlem – 16:00, Zapálení pro demokracii – zapálení svíček, vystoupení řečníků
  • Plzeň, Schovaná kavárna – 14:00, besedy, autorské čtení
  • Plzeň, kavárna Družba – 16:00, besedy, promítání záznamu z demonstrací
  • Plzeň, Zach's Pub – 17:00, slam poetry, hudební vystoupení
  • Plzeň, náměstí Republiky – 19:00, Setkání se svobodou a pro svobodu
  • Přerov, nám. T. G. Masaryka – 17:00, vzpomínkové shromáždění, vzpomínky pamětníků, Modlitba pro Martu
  • Přerov, kostel sv. Vavřince – 17:30, koncert Královská lípa vypráví, bohoslužba
  • Uherské Hradiště, Klub kultury – 18:00, Benefiční koncert pro spravedlnost (vystoupí kapela No Name, Felix Slováček, Jitka Zelenková a další)
  • Ústí nad Labem, Městské sady – 11:00, vzpomínkové setkání, položení věnců a kytic
  • Zlín, Univerzita Tomáše Bati, náměstí Míru – 17:00, průvod studentů a občanů Zlína, program Městského divadla a vystoupení hudební skupiny Sunday Session